Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Aften
Met een aft, oftewel een afte, wordt een pijnlijk zweertje bedoeld dat zich in de mond bevindt. Een aft is circa een halve tot een hele centimeter in doorsnede en heeft een rode hof samen met een grijs-wit gekleurde onderlaag. Aften komen voornamelijk voor op het slijmvlies van de wangen, het verhemelte en het tandvlees hoewel ook de tong hierdoor aan kan zijn getast. Zodra de grijs-witte laag van de aft eraf wordt gewreven dan zal deze beginnen te bloeden. De meeste mensen hebben gedurende hun leven één ogf meerdere keren met aften te maken gehad. De benaming van de afte is afkomstig uit het Oudgrieks en kan worden vertaald met *branden.

Indien* een persoon reeds een langere periode door alsmaar terugkerende aften geteisterd wordt is er sprake van recidiverende orale ulceraties, wat eveneens bekend is onder de afkorting R.O.U. Aangezien R.O.U. bij ruim tien procent van de bevolking voorkomt mag men stellen dat het een veel voorkomende aandoening in de mondholte betreft.

De oorzaak van aften of van R.O.U. is nog altijd niet duidelijk. Er bestaan echter wel een aantal predisponerende factoren zoals bijvoorbeeld een tekort aan viatmines, stoppen met roken, letsel van de mond, angst of stress maar eveneens een overgevoeligheid voor sommige voedingsbestanddelen (onder andere benzoëzuur) en veranderingen in de hormoonhuishouding ten gevolge van de menstruatiecyclus. Het bewijs voor de invloed van bepaalde factoren is niet in alle gevallen even sterk te noemen.

Een middel waaraan vaak toe wordt geschreven dat het aften zou veroorzaken is het schuimmiddel dat aan een heleboel soorten tandpasta toe wordt gevoegd, te weten: natriumlaurysulfaat oftewel afgekort SLS. Dit ondanks het feit dat er in een aantal wetenschappelijke studies geen link kan worden gelegd tussen SLS welke in tandpasta voorkomt en de aften die in de mond aan worden getroffen.

Op het moment dat men last heeft van aften kan men zich tot de huisarts wenden zodat deze een passende behandeling voor kan schrijven. In de meeste gevallen betreft het hier een mondspoeling die de ontstekingen te lijf gaat en de klachten zal verminderen. Vaak gaan aften echter zonder behandeling weer over.

Een pijnlijk plekje in de mondholte die op is gebouwd uit een rode hof en een wittige of grijzige onderlaag wordt een afte of een aft genoemd. Op het ogenblik dat een dergelijke laag af wordt gewreven zal er een bloeding ontstaan. De aften zijn dus een soort zweertjes welke...

Een afte (met als medische benaming: stomatitis aphthosa) oftewel een aft is een pijnlijk zweertje in de mond dat grijs-wit van kleur is en circa. 5 tot 10 millimeter in doorsnede is. Deze aften komen voornamelijk op het wangslijmvlies voor evenals op het tandvlees, het verhemelte en de tong. De...