Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Baarmoeder verwijderen
De baarmoeder maakt deel uit van het voortplantingsorgaan van de vrouw. De baarmoeder bestaat uit verschillende delen, de baarmoedermond zit vast aan de vagina, verder omhoog ga je door de baarmoederhals naar de baarmoeder zelf die het baarmoederlichaam wordt genoemd, links en rechts van het baarmoederlichaam bevindt zich een eileider. Bij het verwijderen van de baarmoeder wordt in de meeste gevallen het baarmoederlichaam bedoeld. Dit is de plaats waar het eitje nestelt en de baby groeit. Door uitvindingen als een baarmoedermondring en bijvoorbeeld ei donatie bestaat de mogelijkheid om beter zwanger te kunnen worden of een zwangerschap uit te dragen. Als de baarmoeder verwijdert moet worden verdwijnt de laatste mogelijkheid om zelf een kindje te krijgen.

Een baarmoeder verwijderen wordt bij jonge vrouwen met een kinderwens slechts gedaan als er geen andere mogelijkheden meer zijn. Bij vrouwen met ernstige menstruatieproblemen, een vleesboom, verzakking of baarmoederkanker wordt de baarmoeder verwijderen aangeraden als zij hun gezin compleet hebben of als zij in de overgang zijn. Er zijn dus veel verschillende redenen waarom een baarmoeder verwijderen nodig- of gewenst kan zijn. Veel vrouwen krijgen psychische problemen na het verwijderen van de baarmoeder. Vooral bij jonge vrouwen die nog geen gezin hebben maar dit wel wensen komt deze boodschap van de gynaecoloog hard aan. Soms bestaat de mogelijkheid om het verwijderen van de baarmoeder tijdelijk uit te stellen, hierbij mag het leven van de vrouw echter niet in de waagschaal worden gesteld.

Bij ideale omstandigheden kan de baarmoeder verwijdert worden door de schede. Dit is de minst ingrijpende methode. Of je voor deze methode van baarmoeder verwijderen in aanmerking komt is afhankelijk van de lichamelijke conditie en de ruimte die aanwezig is om de baarmoeder te verwijderen. Als verwijderen via de schede niet mogelijk is moet de baarmoeder operatief verwijdert worden. Als beide methodes gebruikt kunnen worden wordt vaak in overleg besloten voor welke methode gekozen wordt om de baarmoeder te verwijderen. De lichamelijke hersteltijd duurt bij een operatieve ingreep langer. Ook is hierbij de lichamelijke pijn groter. De psychische hersteltijd is afhankelijk van de psyche en acceptatie van de vrouw zelf.

Fibroom, beter bekend al vleesbomen, worden normaliter ontwikkelt tijdens de reproductieve jaren van het vrouwelijk geslacht. Deze periode valt ongeveer van 16 tot 50 jaar oud, waarin de hormonen in je lichaam zogenaamde oestrogeen aanmaakt. Deze oestrogeen wordt vaak gekoppeld aan de ontwikkeling van vleesbomen. Zeker wanneer het niveau van...

De baarmoeder en de omgeving van de baarmoeder bestaat uit weefsels, spieren, slijmvliezen, aderen en dergelijke. Er zijn verschillende aandoeningen en oorzaken die pijn in de baarmoeder kunnen veroorzaken waaronder druk op de weefsels en de spieren, het samentrekken van de baarmoeder bij de menstruatie en infecties en ontstekingen. Ook...