Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloed
In een heleboel culturen wordt bloed beschouwd als teken van leven maar ook van de levenskracht. Met name in het verleden werd bloed ondermeer gebruikt bij een aantal verschillende godsdienstige ceremonies. Heden ten dage heeft men, na een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken, de samenstelling van het bloed weten te ontcijferen met als gevolg dat het meest grote deel van de taken van deze belangrijke vloeistof in het lichaam bekend zijn geworden.

Bloed zorgt immers niet enkel en alleen voor het vervoer van allerlei verschillende voedingsstoffen, afvalstoffen en gassen zoals onder andere zuurstof en kooldioxide maar daarnaast ook nog voor de verdediging van het lichaam tegen bedreigende invloeden van buitenaf en voor het herstel van wonden of aandoeningen.

Het bloed is uit: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes samengesteld. De verschillende cellen zitten in een zogenaamde dragende vloeistof (het plasma). De verschillende cellen in het bloed hebben ieder een eigen taak. De erythrocyten, oftewel de rode bloedcellen, zijn voornamelijk met hemoglobine gevuld. Dit is een eiwit dat voor het meest belangrijke deel voor het vervoer van zuurstof en kooldioxide zorg draagt.

De leukocyten, of witte bloedcellen genaamd, komen in een aantal verschillende vormen voor. Zo zijn er monocyten,, eosinofiele granulocyten, neutrofiele granulocyten en basofiele granulocyten. Dergelijke witte bloedcellen spelen een voorname rol bij de afweer in een lichaam. De trombocyten, ook wel bloedplaatjes genoemd, vervullen een rol bij de stolling van het bloed.

Het vloeibare gedeelte van het bloed, met alle minerale en eiwitachtige stoffen welke hierin op zijn gelost, wordt het bloedplasma genoemd. Bloed zal buiten het lichaam beginnen te stollen. Op het gestolde bloed zal vervolgens een geel gekleurd laagje worden gevormd met daarin alle bestanddelen van het plasma uitgezonderd de factoren welke te maken hebben met de stolling. Deze vloeistof wordt bloedserum genoemd.

Er zijn mensen die zich naar gaan voelen wanneer zij bloed te zien krijgen, soms is dat alleen wanneer het hun eigen bloed betreft maar in andere gevallen kan het ook andermans bloed betreffen waardoor men zich niet lekker gaat voelen als men dat waarneemt. In bepaalde gevallen kunnen mensen zelfs flauw gaan vallen daardoor.

De witte bloedcellen die voorkomen in het bloed worden eveneens als leukocyten aangeduid. In het bloed kunnen een aantal verschillende soorten witte bloedcellen voor te weten: monocyten,, neutrofiele granulocyten, eosinofiele granulocyten en basofiele granulocyten.

Deze verschillende witte bloedcellen hebben ieder een eigen functie binnen het lichaam. De cellen kunnen...

Het bloed dat in een lichaam zit kan een heleboel duidelijk maken over de toestand waarin dit lichaam verkeerd. Door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in het bloed, of juist door het ontbreken daarvan, kan men ondermeer vaststellen of een patiƫnt aan een bepaalde ziekte of aandoening lijdt.

Maar niet enkel...