Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Boerenbrood
Brood is een gezond voedingsmiddel. Een boterham vult en geeft je de koolhydraten die je nodig hebt om energiek te starten aan een nieuwe dag of om ‘s middags nog even door te kunnen gaan. Om brood te maken worden verschillende granen gebruikt. Door aan boerenbrood volkorenmeel toe te voegen heb je een gezond brood. Boerenbrood kun je kopen als witbrood, bruin brood en als volkorenbrood. Boerenbrood is een van de meest geliefde en gekozen broden om te kopen, maar ook om zelf te maken. Als echt broodland weten we wat lekker én gezond is.

Boerenbrood zelf maken is het lekkerste. Je hebt heerlijk vers brood op tafel, kunt de sneden zo dik maken als je zelf wilt en bovendien ruikt je huis heerlijk. De lucht van vers gebakken boerenbrood zet zelfs de mensen die normaal niet van ontbijten houden aan tafel. Om gezond boerenbrood te bakken heb je vierhonderd gram volkorenmeel, honderd gram tarwebloem, een theelepel zout, dertig cl lauw water, twintig gram boter en vier en een halve gram droge gist uit een zakje nodig. Je kunt een halve bol los op je bakplaat bakken maar ook een donker bakblik gebruiken voor een normaal heel brood.

Om het brooddeeg te maken los je eerst de gist op in het water. Dan doe je de tarwebloem, het volkorenmeel, gistzetsel, zout en boter in een kom en kneed het deeg. Het deeg is goed als je hand schoon blijft en het deeg een bal vormt. Laat het deeg onder een schone theedoek een kwartiertje rijzen. Pak het deeg en duw het plat, vouw het vervolgens dubbel. Herhaal dit tweemaal, zo komt er lucht in het deeg en krijg je een luchtig brood. Leg het brood in het ingevette bakblik of vorm een brood en lig dit op de ingevette bakplaat. Leg de theedoek druk over het deeg en laat het een half uur narijzen. Verwarm de oven voor op stand vijf of 250 graden. Bak het brood vervolgens een half uur in het midden van de oven op stand vier of 200 graden. Laat het afkoelen op het rooster.