De ziekten die onder de noemer buikgriep vallen kenmerken zich door een ontsteking aan de slijmvliezen van de maag en/of de darmen. De meest algemene klachten zijn buikpijn, niet veel, of geen, eetlust, diarree, koorts en overgeven. Indien enkel de maag aan is gedaan dan is er sprake van een gastritis oftewel van een maagontsteking. Indien echter alleen de darmen betrokken zijn bij de klachten dan wordt er gesproken van een enteritis, ook wel een darmontsteking geheten.
Buikgriep kan zijn veroorzaakt door een besmettelijk virus zoals onder andere het norovirus, een bacterie bijvoorbeeld Salmonella (met name in ontwikkelingslanden) of door de aanwezigheid van een parasiet zoals de Entamoeba histolytica.
De behandeling het meest wordt gepast in het geval van buikgriep is bij zowel kinderen als bij volwassenen rehydratie, dit houdt in: een aanvulling geven van het vocht dat tijdens het ziekteproces verloren is gegaan. Daarvoor zijn speciale rehydratievloeistoffen op de markt gebracht waarvan ORS, wellicht wel het meest bekende, voor beeld is..
Wordt de buikgriep door bacteriële ontsteking veroorzaakt, dan is er medicatie beschikbaar. Het gebruik van middelen tegen diarree kan helpen op het ogenblik dat men te maken heeft met een bacteriële ontsteking. Middelen op basis van actieve kool (zoals bijvoorbeeld het middel Norit) zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen die zich in het maag-darmkanaal bevinden worden opgenomen en door middel van de ontlasting het lichaam weer zullen *verlaten.
Dikwijls* wordt gedacht dat de normale manier van eten niet kan worden voortgezet tijdens buikgriep, maar aangezien het vaststaat dat dit kwaad kan, en volgens deskundigen de normale manier van eten juist wel goed is, hoeft men zich daar geen zorgen over te maken. Eveneens is er geen bewijs dat het verstandig is om het laatste maal circa drie uur voor het bedtijd te gebruiken.