Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Coma
In een heleboel televisieseries, stripverhalen en lectuur zoals in de goedkope doktersromans wordt niet altijd een juiste indruk gegeven van het verloop en de gevolgen van een coma. De patiënt komt er in deze fictieve situaties vaak beter vanaf dan in het echt het geval zou zijn: de overlijdenskans is bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner, blijvende schade voor de patiënt is er nagenoeg nooit en men is in tamelijk korte tijd weer in staat om als van ouds weer door te gaan met het leven met hoogstens wat tijdelijk geheugenverlies. De werkelijkheid is echter vaak minder rooskleurig voor een patiënt die in coma ligt of heeft gelegen dan de bedenkers van deze fictieverhalen willen doen geloven.

In de medische wereld is een coma een staat van een diepe bewusteloosheid waarbij de patient de ogen niet open doet wanneer deze aan wordt gesproken, geen opdrachten uitvoert en geen verbale reacties kan geven. De diepte van de daling van het bewustzijn is bij een coma enkel nog af te leiden uit een aantal motorische reacties op pijnprikkels. De diepte van een comateuze toestand kan men bepalen aan de hand van de Glasgow Coma Scale waarbij de patiënt op drie onderdelen wordt beoordeeld: reactie door het openen van de ogen (Eye opening response), motorische reactie (Motor response) en de spraak (Verbal response).

Mogelijke oorzaken voor het optreden van een coma zijn: ondermeer: een vergiftiging (door bijvoorbeeld alcohol, drugs, of een gif), problemen met de stofwisseling (door een hyperglykemie, een hypoglykemie, keto-acidose, en dergelijke), een hersenbloeding, een beroerte, een hartinfarct, ziekten van het centraal zenuwstelsel, letsel aan het hoofd (zoals een hersenschudding), hypothermie of een tekort aan zuurstof. Problemen met de stofwisseling zijn de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een coma.

Een tijdelijk coma kan in bepaalde gevallen op worden gewekt met behulp van medicatie om op die manier de zwelling van de hersenen tegen te kunnen gaan. In elk geval zal een coma niet zo verlopen zoals men in films, televisieseries of verhalen dikwijls voor wordt gehouden waarbij de patiënt van het ene op het andere moment ontwaakt en het dagelijkse leven hervat.

Ondanks, het uitvoeren van een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken, is het nog altijd niet duidelijk geworden of iemand, die in een coma is geraakt, iets kan horen of zien. Toch gaat men er vanuit dat de patiënt die in coma ligt wel verstaat en begrijpt wat er tegen hem, of...

Met de vegetatieve toestand wordt de meest erge graad van het functioneel hersenlijden bedoeld welke samen kan gaan met het langdurig overleven na een coma. Patiënten die in een vegetatieve toestand ontwaken uit een coma en lijken wakker te zijn. Zo zijn bijvoorbeeld hun ogen overdag open, en zal de...