De gastric-bypass is een ingewikkelde en erg ingrijpende medische ingreep. In bepaalde gevallen kan deze operatie overigens ook door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) uit worden gevoerd. Op het moment dat de maag kleiner wordt gemaakt dan gebeurt dat in een aantal gevallen tot maar tien procent van de oorspronkelijke grootte van dit orgaan. Na de ingreep wordt er vervolgens een aansluiting gemaakt een stukje verderop aan de dunne darm. In vergelijking tot het plaatsen van bijvoorbeeld een maagband of tot een traditionele verkleining van de maag is de gastric-bypass aanzienlijk ingrijpender juist door het aanleggen van deze bypass naar de dunne darm.
Door het toepassen van een gastric-bypass wordt het spijsverteringsstelsel veranderd wat eveneens de reactie van mensen op voedsel zou kunnen veranderen. Zo zou een individu last kunnen krijgen van zogeheten dumping. Dit fenomeen is het gevolg van het innemen van suikers boven de toegestane hoeveelheid. Normaal gesproken gaat het verteren van suikers in het lichaam samen met het toenemen van het vochtpercentage in het bloed. Bij een persoon met een gastric-bypass kan dit een soort shocktoestand veroorzaken. De situatie waarin men dan terecht komt lijkt erg veel op een hyper-insuline reactie zoals iemand met diabetes die kan krijgen.
Na deze operatieve ingreep heeft de patiënt nog slechts een beperkte maaginhoud met als gevolg dat er een regelmatig eetpatroon nodig is geworden. De hoeveelheden voedsel en vocht die men tot zich mag nemen dienen natuurlijk aan te zijn gepast aan het kleiner geworden volume van de maag. Na een gastric-bypass zal een patiënt dus goed dienen te worden begeleid en gecontroleerd door zowel de behandeld arts als vaak ook een diëtist om alles in goede banen te leiden.
Ter...