Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen glaucoom
Bij een glaucoom kun je last hebben van verschillende symptomen. Dit komt omdat een glaucoom verschillende types kent. In de meeste gevallen merkt men in het begin helemaal niets van een glaucoom. Net als bij cataract gaat het zicht van een glaucoom patiënt langzaam achteruit. Bij een glaucoom verdwijnt het zicht echter vanaf de zijkanten, van hier af gaat het steeds verder naar het midden van het oog. Als het beeld recht vooruit ook wazig wordt en je hebt moeite om beelden te herkennen en te lezen, of als je dit zelfs helemaal niet meer kunt. Dan heb je de eindfase van het glaucoom bereikt.

Bij een secundaire vorm van glaucoom kunnen symptomen zichtbaar worden die afkomstig zijn van de oorzaak van het glaucoom. Je kunt hierbij bijvoorbeeld last krijgen van licht of pijn. Maar ook hier treedt het verminderd zichtvermogen op. Opvallend bij glaucoom is de ontdekking van slechtziendheid doordat men ergens tegenaan loopt en men dit voorwerp of soms zelfs de persoon helemaal niet gezien heeft. Is een glaucoom aangeboren dan kan de baby slecht tegen licht, flitsen van fotocamera’s zijn een hel voor het kind. Een opvallend symptoom bij een baby zijn de tranende oogjes. Ook heeft de baby bij de geboorte opvallend grote ogen.

Bij sommige vormen van glaucoom kunnen acute klachten ontstaan. Hierbij stijgt de oogdruk van het ene op het andere moment enorm. Veel glaucoom patiënten ervaren hierdoor een heftige pijn in, rond- en boven het oog. Ook kun je misselijk worden, gaan braken en een ontzettende hoofdpijn krijgen. Als je op de oogbol drukt dan is deze keihard. Het oog kan er rood en gezwollen uitzien. Je kunt kringen zien of wazig zien en de pupil kan groot zijn. Een glaucoom patiënt kan bij deze zeldzame vorm zoveel pijn voelen en zo ziek zijn dat hij of zij niet meer kan vertellen waar de pijn vandaan komt. Als een patiënt ernstige klachten krijgt dan is de hulp van een arts noodzakelijk. Als het glaucoom niet bekend is kan het zijn dat de arts de aandoening bij deze klachten niet eens herkend.

Risicofactoren glaucoom
Een glaucoom kan een aangeboren aandoening zijn of ontstaan doordat kamerwater niet goed wordt afgevoerd. De oogdruk blijft een risicofactor maar deze is voor een arts moeilijk weer te geven omdat er mensen zijn met een hoge oogdruk die nergens last van hebben en mensen met een normale...

De behandeling van een glaucoom is voornamelijk gericht op het voorkomen dat het zicht slechter wordt of helemaal verloren gaat. De reden dat het zicht verloren gaat is het kapot drukken van de zenuwvezeltjes door kamerwater. Genezen kunnen deze zenuwvezeltjes niet maar door de oogdruk te verlagen kan geprobeerd worden...