Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoge bloeddruk
De bloeddruk (tensie) is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. De bloeddruk wordt door middel van twee kengetallen weergegeven, de bovendruk of de systolische druk en de onderdruk of de diastolische druk gescheiden door een schuine streep, bijvoorbeeld. RR 120/80 mm Hg. De getallen duiden de druk aan in zogenaamde millimeters kwikdruk. Dit betekent dat de druk die uit wordt geoefend door een kolom kwik van 120 millimeters hoogte, tenminste als men uitgaat van het eerder gegeven voorbeeld. Een eenheid welke wat meer wetenschappelijke is om de bloeddruk in uit te drukken zou zijn: de kilopascal, maar deze wordt om historische redenen tot op heden vrijwel niet gebruikt. In bepaalde landen is het gebruikelijk om de bloeddruk in cm Hg aan te duiden in plaats van in millimeters, het gevolg daarvan is dat de waarde ook met een nul minder wordt aangeduid.

De optimale bloeddruk ligt voor volwassenen rond de 120/80 mm Hg, is deze minder dan 140/90 mm Hg: dan is de bloeddruk normaal te noemen maar op het moment dat deze boven de 160/95 mm Hg uitkomt is er sprake van een hoge bloeddruk oftewel van hypertensie. De grenswaarden die worden gehanteerd stijgen echter met het vorderen van de leeftijd en dan met name die van de bovendruk.

Een hoge bloeddruk is een voornamelijk in westerse landen een algemeen voorkomende aandoening. Klachten ondervindt men in de meeste gevallen niet van een hoge bloeddruk. Om die reden spreekt men ook vaan over een zogenaamde stille aandoening. Mensen merken immers maar weinig, of niets, van de hoge bloeddruk. Wellicht dat zij hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, hebben in de ochtend is een prominente symptoom dat hoort bij de begin fase van een hoge bloeddruk. Tinnitis, duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd zijn ook regelmatig aan de orde.

Een gespannen gevoel kan niet echt een gevolg van de hoge bloeddruk worden genoemd maar eerder een oorzaak ervan ten gevolge van het zogeheten adrenaline-effect. In tegenstelling tot wat soms, ten onrechte wordt gedacht, hebben vrouwen dan ook geen zwaardere bloeding tijdens hun menstruatie. Langdurig een hoge bloeddruk kan wel gezondheidsrisico’s veroorzaken.

In de meeste gevallen van een hoge bloeddruk zal men geen klachten hebben. Om die reden wordt een hoge bloeddruk dan ook wel een stille aandoening genoemd, zeker op het moment dat de bloeddruk nog niet abnormaal hoog is geworden. Hoofdpijn, en dan met name een vorm hiervan die zich...

In veel van de gevallen van een hoge bloeddruk is er niet direct een oorzaak aan te wijzen. In zo’n geval is er dus sprake van idiopathische of essentiële hypertensie. In alle andere gevallen is vaak sprake van een renale oorzaak van de verhoogde bloeddruk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid...