Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hondsdolheid bij mensen
Als mensen hondsdolheid oplopen dan wordt dit meestal veroorzaakt door een beet van een hond met hondsdolheid. Ook kunnen wilde dieren het rabiësvirus overdragen op de mens. In verschillende tropische landen lopen wilde dieren rond die het virus en de infectie kunnen verspreiden. Daarnaast kunnen vleermuizen hondsdolheid verspreiden. In grotten kan het virus ingeademd worden. Niet alleen honden en wilde dieren maar ook je eigen huiskat kan hondsdolheid overbrengen als het dier is gebeten door een ander dier met hondsdolheid. In Nederland wordt besmetting bij huisdieren meestal voorkomen door het laten inenten van de huisdieren.

Als je naar tropische landen toegaat kun je jezelf laten vaccineren tegen hondsdolheid. Wordt je gebeten of zelfs gelikt door een besmet dier dan is een behandeling tóch noodzakelijk. Zodra er een infectie ontstaat door het hondsdolheidvirus is er geen behandeling die geneest. Een infectie met rabiës is altijd dodelijk. Een goede behandeling na een wond, toegebracht door een mogelijk besmet dier is belangrijk. De behandeling moet snel gebeuren, liefst binnen een dag. Hondsdolheid wordt overgebracht door zoogdieren, voor vogels, kippen en dergelijke hoef je dus geen angst te hebben. Als je een huisdier meeneemt op vakantie dan is een dierenpaspoort met daarin het stempel van een net geplaatste rabiësvaccinatie meestal verplicht als je de grens over gaat. Zorg dat je huisdier niet in contact komt met wilde dieren. Ook loslopende honden zijn in veel landen vaak wilde dieren.

In landen waar nog veel wilde dieren rondlopen of waar inentingen tegen rabiës bij huisdieren niet gebruikelijk is, is het risico groter. Loop geen risico door het proberen aanhalen van wilde dieren, ook al lijken ze soms lief en kunnen ze, zoals wasberen soms dicht bij je in de buurt komen. Laat je kinderen afblijven van jonge wilde katjes en van vreemde honden als je op vakantie bent. Kijk uit met gewonde- of dode dieren die je tegenkomt of op de weg ziet liggen. Vergeet nooit dat vooral in tropische gebieden elk dier een drager van hondsdolheid kan zijn. Hondsdolheid merk je niet meteen, daarom is bij deze sluipmoordenaar direct handelen van levensbelang.

Als je bent verwond, gelikt – gebeten of gekrabd door een dier met hondsdolheid dan kun je door her rabiësvirus geïnfecteerd zijn. Ook als je in grotten bent geweest waar veel vleermuizen huizen kun je hondsdolheid hebben opgelopen door inademing van het virus. Directe behandeling is noodzakelijk als er een...