Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoogteziekte
Hoogteziekte (oftewel bergziekte, alpenziekte of hypobaropathie genaamd) is de benaming voor een verzameling van verschijnselen, welke op kunnen treden op het moment dat iemand zich te snel naar grote hoogtes verplaatst. Hoogteziekte kan voorkomen vanaf een hoogte van twee en een halve kilometer, maar vaak treedt hoogteziekte pas op boven de drie en een halve kilometer. De individuele gevoeligheid van mensen voor hoogteziekte loopt sterk uiteen.

Tot circa zesduizend meter hoogte treedt hoogteziekte enkel op bij niet voldoende geacclimatiseerde of daarvoor erg gevoelige personen. Doordat de luchtdruk op circa iedere vijfenvijftighonderd meter zal halveren, bevat een gelijk volume ingeademde lucht op een dergelijke hoogte voor de helft minder zuurstof. Het lichaam zal echter niet meteen opmerken dat het zuurstofniveau in het bloed is veranderd. In plaats hiervan wordt door het lichaam wel gecontroleerd op de hoeveelheid koolzuurgas, dit is een afvalproduct dat uit dient te worden geademd. Bij een verlaagde luchtdruk is het verband tussen hoe lastig het lichaam aan zuurstof weet te geraken en hoe lastig het is om het koolzuurgas uit te stoten verstoord. Hierdoor kan een tekort aan zuurstof ontstaan zonder dat de concentratie aan koolzuurgas in het bloed zal zijn toegenomen.

Het lichaam van een mens heeft een paar weken de tijd nodig om extra rode bloedcellen aan te maken. De nieren gaan bij een lagere zuurstofspanning het hormoon erytropoëtine produceren dat het rode beenmerg aan zal gaan zetten tot een grotere aanmaak van deze rode bloedcellen. Wanneer het lichaam genoeg geacclimatiseerd is, kan men in principe voor een onbepaalde tijd op een dergelijke hoogte verblijven.

Dit verandert echter vanaf een hoogte van zo’n zes kilometer. Zo kan zelfs een goed geoefende en totaal geacclimatiseerd individu maar een paar dagen op een hoogte van acht kilometer verblijven. De hoogte van negen kilometer geldt als een absolute bovengrens waarop een mens in leven zou kunnen blijven.

De symptomen van hoogteziekte kan men onderverdelen in milde en ernstige tekenen. Als milde symptomen kunnen worden genoemd: duizeligheid, een lichte hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid, een slechte eetlust en een algeheel gevoel van malaise. Ernstiger wordt het als deze klachten zullen verergeren.

Hoogteziekte is eigenlijk een verzamelnaam van een aantal verschijnselen die zich zullen openbaren op het moment dat men zich te snel op een grote hoogte zal begeven. De symptomen die men te zien zal krijgen worden in de regel onderverdeeld in milde en ernstige *ziekteverschijnselen.

Als* milde symptomen worden beschouwd: het...

Preventie is van groot belang bij hoogteziekte en bestaat uit de volgende maatregelen. Men dient een paar dagen op een zogenaamde intermediaire hoogte te verblijven. Deze ligt tussen de 1500 en de 2500 meter. Hierdoor kan de hart- of polsslag beneden de 100 slagen per minuut worden gehouden. Overdag kan...