Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Huisstofmijtallergie
Een huisstofmijtallergie is een vorm van allergie welke geen reactie uitlokt voor de huisstofmijt zelf maar wel voor de uitwerpselen en vervellingshuidjes ervan. De aanwezigheid van de huisstofmijt zelf heeft vaak geen klachten tot gevolg. De allergenen komen het meest voor in stofdeeltjes van onder andere huisstof, beddengoed, tapijten, bekleding van meubels en gordijnen. Dergelijke stofdeeltjes liggen niet alleen overal in huis maar zweven eveneens in de lucht, met name in huizen of gebouwen waar niet goed schoon wordt gemaakt, niet veel wordt gelucht en waar een heleboel mensen en/of dieren samenleven of -werken. In bijna elke woning komt de huisstofmijt (en daardoor dus eveneens het bijbehorende allergeen) voor. Voor patiënten met een huisstofmijtallergie is het om die reden nodig om de woning op de correcte wijze aan te passen, waardoor het allergeen zo min mogelijk door de lucht verspreid kunnen *worden.

Een* huisstofmijtallergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam, bij mensen met een dergelijke allergie reageert dit afweersysteem eveneens op onschuldige stoffen zoals de uitwerpselen van de huisstofmijt. Bepaalde mensen zijn soms eveneens allergisch voor de ontlasting van overige geleedpotige dieren of insecten zoals bijvoorbeeld wandelende takken of kakkerlakken. Verder kan een huisstofmijtallergie eveneens gepaard gaan met andere aandoeningen aan de luchtwegen zoals onder andere chronische bronchitis of *astma.

Evenals* met de meeste andere allergieën het geval is wordt een huisstofmijtallergie doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal openbaart deze allergie zich tussen het achtste en het vijfentwintigste levensjaar. De klachten worden echter minder naarmate de jaren gaan vorderen, in de meeste gevallen zijn de klachten na het veertigste jaar aanzienlijk minder, en zijn deze vaak na de 55 genezen. Het komt slechts zelden voor dat een allergie opkomt bij een persoon die ouder is dan 50 jaar.

Meestal is de huisstofmijtallergie te bestrijden met behulp van medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie. Patiënten hebben bij inademing van het allergeen last van één of meerdere klachten zoals: vaak niezen, benauwdheid, rode, tranende ogen, een verstopte- of loopneus. Verder kunnen de ogen gaan jeuken of branderig aanvoelen en kan men een drukkend gevoel hebben in het hoofd evenals hoofdpijnklachten.

De enige manier om helemaal geen klachten meer te hebben van een huisstofmijtallergie is door alle stoffering en al het bedden- en linnengoed uit huis te bannen en naakt te gaan lopen. Dit zijn echter maatregelen die niemand kan, of zou willen treffen. Bovendien zou men dan nog altijd in...

Hoewel het bijna niet mogelijk is om de huisstofmijt helemaal uit de leef- en werkomgeving weg te halen, zijn er toch een heleboel zaken welke men kan doen om de aanwezige populatie van huisstofmijten te verminderen. Allereerst is het een uitstekend idee om wasbaar, katoenen beddengoed te gaan gebruiken. Dit...