Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Littekenbreuk
Een littekenbreuk is net zoals een gewone buikwandbreuk zoals (bijvoorbeeld een liesbreuk) een defect dat onder de huid zit in de spierlaag van de buikwand, maar dan wel op de plek van een litteken van een eerdere operatie aanwezig is. Deze breuk ontstaat doordat de spier- en/of fascielagen niet aan elkaar zijn gegroeid of weer los zijn gegaan. Daardoor puilt de inhoud van de buik op die plek naar buiten bij een verhoging van de druk in de buik, zoals wanneer men hoest en perst. Dit kan soms wel als ontsierend worden beschouwd maar dit is zelden gevaarlijk, omdat de breukpoort bijna in alle gevallen zo wijd is dat er geen gevaar voor inklemming van de breuk bestaat. wanneer een breukpoort klein is, is er wel degelijk gevaar dat bijvoorbeeld de darm gekneld geraakt en wellicht ook blijft. Een hevige pijn in de buik zal dan optreden. In een dergelijke geval dient men direct een arts te raadplegen.

Het meest vaak komen littekenbreuken voor bij littekens in de middellijn zowel boven als onder de navel. Dit hoeft dus niet per definitie chirurgisch verholpen te worden, dit wordt enkel gedaan op het moment dat een breuk pijnlijk is, of zich uitbreidt. Chirurgisch ingrijpen kan men op twee verschillende manieren doen namelijk: allereerst door het litteken weer open te snijden en de zoegnaamde anatomische lagen stuk voor stuk weer aan elkaar te hechten. Een andere oplossing is om er een matje van kunststof in te plaatsen zodat de breuk niet verder uit elkaar kan gaan.

Bij de eerste oplossing is er ongeveer een kans van één op drie dat de littekenbreuk weer terugkeert. Bij de twee manier is deze kans weliswaar kleiner, maar het probleem is dat deze methode enkel toe kan worden gepast bij patiënten welke niet langer in de groei zijn, of haast uit zijn gegroeid. Voor jonge mensen, en in de groei zijn, wordt om die reden vaak voor de eerste methode gekozen. De operatie van de littekenbreuk zelf is geen grote ingreep. De patiënt dient vaak een nacht in het ziekenhuis te blijven, dit is echter ter controle.

Het is mogelijk dat een patiënt meteen na de operatie aan een littekenbreuk door een aantal slangetjes verbonden is met diverse apparaten. Dat kunnen zijn onder andere zijn: één, en soms zelfs twee, infusen waardoor men vocht toe krijgt gediend, een dun slangetje dat zich in de rug bevindt en...

Het is goed zich te bedenken dat een operatie voor een littekenbreuk geen kleinigheid betreft. In de regel gaat het daarbij namelijk om een tamelijk grote operatie. In sommige gevallen is het nodig dat men na de betreffende operatie naar de intensive care moet gaan. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn...