Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Malaria
Malaria, oftewel moeraskoorts, is een infectieziekte welke wordt veroorzaakt door eencellige parasieten die behoren tot het geslacht Plasmodium dat weer tot de Sporozoa behoort. De parasiet wordt op mensen overgebracht door de malariamug. Elk jaar overlijden ongeveer één miljoen mensen op aarde aan de gevolgen van malaria, voor het meest grote deel vallen de slachtoffers in Afrika en voor het grootste gedeelte betreft het kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. Twintig procent van de kindersterfte in Afrika kan dan ook toe worden geschreven aan malaria. Vrouwen die zwanger zijn lopen eveneens een grote kans om te overlijden ten gevolge van complicaties van malaria, maar ook bestaat de kans op een spontane abortus of een vroegtijdige geboorte. Er bestaat verder nog het gevaar van bloedarmoede bij de zwangere vrouw en als gevolg hiervan komen hun baby’s met een te laag geboortegewicht ter wereld.

Het woord malaria is afgeleid van het Italiaans mala aria dat slechte lucht betekent, en heeft betrekking op de overheersende geur die men in moerassen tegenkomt. In het verleden werd voor malaria dan ook wel de term moeraskoorts gebruikt. Voordat de plasmodium-parasiet werd ontdekt, werd de ziekte toe aan de lucht in moerasgebieden toegeschreven. Moerassen zijn zoals wellicht bekend een prima leefomgeving voor muggen, zodat een dergelijk misverstand eenvoudig is te verklaren.

De plasmodium falciparum, welke bij de mens malaria tropica veroorzaakt, is volgens deskundigen ontstaan uit een malariavariant, welke eveneens bij gorilla’s voorkomt. Genetisch beschouwd komt de bij de gorrilla’s voorkomende parasiet sterk met de menselijke variant overeen. De malariaparasiet, welke ondermeer bij chimpansees en bonobo’s aan wordt getroffen, heeft daarentegen veel meer afwijkende genetische *kenmerken.

Een* wetenschappelijke analyse heeft aangegeven dat alle bestaande plasmodium falciparum populaties afkomstig zijn van de soort plasmodium reichenowi. De overstap gebeurde naar alle waarschijnlijkheid op zijn vroegst twee tot drie miljoen jaar of zo recent als tienduizend jaar geleden. De hedendaagse dodelijke stammen van plasmodium falciparum zijn wellicht na de opkomst van de landbouw ontstaan in Afrika tijdens de laatste vijfduizend tot tienduizend jaar. Voor de ziekte bestaat echter nog geen vaccin waardoor men zich er niet tegen kan inenten.

De kans om de infectieziekte malaria op te lopen kan men aanzienlijk kleiner maken door de een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Op de eerste plaats kan men zichzelf beschermen tegen de muggenbeten. Een malariamug zal met name toeslaan vanaf zonsondergang tot aan zonsopgang. Men kan bedekkende kleding dragen en...

Het bestrijden van malaria kan worden bereikt door middel van het bedwingen van de malariamug. Malaria kan dan ook op een aantal verschillende wijzen voorkomen worden. De meest eenvoudige manier is wellicht het gebruik van zogenaamde muskietennetten, oftewel klamboes, welke men wel geregeld dient te impregneren met een insecticide zoals...