Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Melanoom
Melanoom (voluit wordt dit in de medische wereld maligne melanoom genoemd) is een vorm van huidkanker welke uitgaat van melaninebevattende pigmentcellen oftewel melanocyten. Een melanoom kan ontstaan uit een goedaardige moedervlek (naevi naevocellularis), al is de kans daarop per moedervlek zeer gering. Daarnaast kan een melanoom ontstaan uit een onrustige (dysplastische of atypische) moedervlek danwel op een spontane wijze uit de normale huid waar geen moedervlek op was gemerkt. Melanomen kunnen eveneens in de ogen ontstaan.

Goedaardige moedervlekjes zijn vlak of enigszins verheven, bruin of zwart gekleurde vlekjes welke in grootte, vorm en kleur uiteen kunnen lopen. Wel zijn de vorm en de pigmentatie in alle gevallen regelmatig, dit in tegenstelling tot een zogenaamde onrustige moedervlek, welke diverse tinten bruin tot zwart heeft en in bepaalde gevallen zelfs een roodachtige verkleuring kan laten zien.

Op het moment dat een gewone of onrustige moedervlek groter is geworden, van kleur, vorm of kleursamenstelling is veranderd gaat jeuken, begint te steken of pijn gaat doe, er korstjes op verschijnen of bloedt dan wordt aanbevolen om een arts te consulteren.

Een melanoom is vaak qua vorm veel grilliger dan een moedervlek en eveneens asymmetrisch, de pigmentatie is dikwijls niet regelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren eveneens paars, rood, grijs, blauw en wit zijn. Na enige tijd gaan melanomen een beetje boven de huid uitsteken en worden deze groter. De totale dikte van een melanoom (ook wel de Breslow-dikte genoemd) is één van de meest voorname voorspellende kenmerken van de overlevingskans van een bepaalde patiënt. Dikwijls is het onderscheid tussen een goedaardige moedervlek en een melanoom enkel onder een microscoop (dus na het verwijderen) te maken, en dan nog niet in alle gevallen met zekerheid. In het geval van twijfel zal een arts kiezen voor het weghalen, met een bepaalde veiligheidsmarge van een enkele millimeters rondom de betreffende moedervlek. Wanneer na onderzoek blijkt dat de afwijking inderdaad kwaadaardig is dan zal er op korte termijn een heroperatie uit worden gevoerd. Daarbij zal men dan rond de plek waar de afwijking heeft gezeten nog eens weefsel wegnemen, maar dan met een nog ruimere marge.

Om een melanoom te k7unne herkennen maken veel artsen gebruik van de zogenaamde de ABCDE-methode. Hierbij staan deze vijf eerste letters van het alfabet voor een bepaald typisch kenmerk van een melanoom. De letter A staat bijvoorbeeld voor asymmetrie. Dit wil zeggen dat de moedervlek niet asymmetrisch mag groeien,...

Er bestaan diverse soorten melanomen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan een nodulair melanoom. Bij dit soort melanoom is er reeds in een relatief vroeg stadium van een tumorachtige ophoping van melanoomcellen sprake. Aan de oppervlakte is dat dikwijls waar te nemen in de vorm een donkerblauwe of donkergrijze bobbel...