Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Netelroos
Netelroos is een aandoening die in de medische wereld bekend staat onder de naam urticaria. In de volksmond staat dit verder nog bekend als galbulten. Dit is een veel voorkomende reactie van de huid. Een groot gedeelte van de bevolking zal in de loop van zijn, of haar, leven wel eens met netelroos worden geconfronteerd. De oorzaken van netelroos lopen echter sterk uiteen.

Netelroos is een zich in korte tijd ontwikkelende, dikwijls hevig jeukende vorm van uitslag op de huid, welke begint met rode vlekken en vervolgens in bleke, verdikte plekken over kan gaan. De diverse plekjes kunnen, al dan niet, samen gaan vloeien tot vlakke, grotere plekken. Kenmerkend is eveneens dat deze binnen een paar uur kunnen verdwijnen en op een andere plaats op het lichaam weer kunnen verschijnen. Netelroos is overigens niet besmettelijk.

De aandoening netelroos betreft in feite een ophoping van vocht (oedeem) in de bovenste laag van de huid doordat de kleine haarvaatjes die in de huid voorkomen zich gaan verwijden (de rode fase) waarna door een lekkage vocht in de weefsels terecht komt (dit is de bleke fase). Een dergelijke plek noemt men een urtica, kwabbel of bladder. Deze kwaddels hebben geen specifieke voorkeursplaatsen, en komen dan ook zowel op de armen als de benen voor maar even goed op de romp en in het gezicht. Hoewel de plekken in sommige gevallen verward worden met blaren, is er een duidelijk verschil te zien: er is immers geen sprake van met vrij vocht gevulde blazen. Soms gaat netelroos samen met een zwelling van de oogleden, het mondslijmvlies of de tong. Dit noemt men angio-oedeem. Angio-oedeem is in feite gelijk aan netelroos, maar de ophoping van vocht vindt wat dieper in de huid plaats, in de weefseltypes welke meer makkelijk uitzetten. Daarnaast kan het langer duren voordat de ontstane zwelling weer is verdwenen (tot wel een paar dagen).

De reactie die ontstaat bij netelroos is in het algemeen wel vervelend, maar vaak niet ernstig van aard, omdat het proces zich compleet herstelt, dikwijls binnen een paar uur. De aanvankelijk jeukende plekken trekken dan meestal langzaam weer weg.

Een huisarts is in staat om acute netelroos eenvoudig vast te stellen door middel van een onderzoek van de uitslag die op de huid aanwezig is. De arts zal trachten uit te vinden wat de trigger is, omdat dit mogelijk kan helpen om de patiƫnt tegen recidivie te behoeden. Kenmereknd...

Netelroos wordt door de meeste artsen en ander medisch personeel vaak eenvoudig herkend. Op het moment dat men deze deskundigen dit probleem voor het eerst voorlegt, zal de medicus op de eerste plaats beginnen met het informeren naar veel voorkomende oorzaken. Het al pratend nazoeken van een mogelijke oorzaak voor...