In de meeste gevallen is de oorzaak van een bijholteontsteking een infectie van de luchtwegen of een verkoudheid. Door het zwellen van het slijmvlies in de holten zal de verbinding tussen de bijholten en de neus-keelholte verstopt komen te zitten. Na verloop van tijd ontstaat er een infectie in het stilstaande slijmvlies. De afvoer uit de bijholten kan eveneens zijn belemmerd door een scheefstaand neustussenschot of een gezwel dat zich in de neus bevindt. Bepaalde personen hebben een allergie welke tot een bijholteontsteking leidt.
Bij een bijholteontsteking kan er een grote hoeveelheid snot in de keel of uit de neus lopen. Dit snot is dan vaak dik en geel danwel bloederig. De ontsteking heeft pijn in de bovenkaak of in de kiezen tot gevolg. Vooroverbuigen en kauwen zijn dan ook vaak erg pijnlijk. De neus is verstopt en er daardoor ook sprake van hoofdpijn zijn. Tevens kan men een algeheel gevoel van ziek zijn ervaren en koorts krijgen.
Een bijholteontsteking kan niet alleen acuut optreden maar eveneens chronisch zijn. Een acute bijholteontsteking is vaak veroorzaakt door een infectie en leidt al gauw tot klachten. Deze klachten blijven zo’n drie tot acht weken aanhouden. Bij een chronische bijholteontsteking is er sprake van hardnekkige of telkens terugkerende klachten welke dikwijls langer dan acht weken aan blijven houden. Minder dan één procent van de patiënten krijgt echter te maken met een chronische bijholteontsteking.
De behandeling hangt af van de oorzaak. Zo kunnen neusdruppels het slijmvlies laten slinken en verlichting bieden. Pijnstillers zoals onder andere paracetamol of ontstekingsremmers kunnen eveneens helpen.
Klachten die gedurende een langere tijd aan blijven...