Weight Watchers is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, dat in het jaar 1963 op is gericht door Jean Nidetch. Zij ontwikkelde een dieet, dat inmiddels miljoenen mensen geholpen heeft om overtollig lichaamsgewicht te verliezen, en is naar alle waarschijnlijkheid één van de meest bekende methodes om af te vallen ter wereld. De methode die men hiervoor gebruikt probeert afvallen meer te laten zijn dan enkel en alleen maar minder eten to zich nemen.
Het dieetprogramma wordt, in tegenstelling tot de meeste andere diëten, in groepsverband gevolgd. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen, weliswaar onterecht, denken dat de Weight Watchers een vereniging is, waarbij de deelnemers elkaar elke week ontmoeten om elkaar op die manier te kunnen steunen en onderling ervaringen uit te wisselen met betrekking tot het afvallen. Men leert zo bewust om te gaan met voeding, terwijl men toch gezond kan blijven eten. De methode die men bij Weight Watchers gebruikt is opgebouwd uit een soort puntensysteem, waarbij ieder onderdeel van een maaltijd een bepaald aantal punten bevat. Deze punten, welke overigens niets met calorieën te maken hebben, dienen over een bepaalde tijd te worden gegeten, maar kunnen binnen een paar dagen eveneens op worden gespaard, om bijvoorbeeld op een feest of barbecue toch mee te kunnen eten met de overige mensen.
Uit een onder zoek van de Weight watchers zelf is vast komen te staan dat na een periode van vijf jaar bij de helft van de proefpersonen vijf procent blijvend aan lichaamsgewicht heeft weten te verliezen en dit bovendien heeft weten vast te houden.
In het jaar 1978 wordt het bedrijf Weight Watchers International door H.J. Heinz Company overgenomen om vervolgens in 1999 werd zelfstandig te worden. In 2001 werd Weight watchers zelfs een beursgenoteerde onderneming terwijl het bedrijf Heinz nog altijd een aantal verpakte voedingsmiddelen van het merk Weight Watchers op de markt brengt.
Voor een heleboel mensen is het gebruik van het puntensysteem zowel een controlemiddel als een zekere vrijheid bij het bepalen wat en hoeveel men mag eten. Bovednien ervaren veel deelnemers het contact met anderen als motiverend tijdens hun afslankpoging.
Behalve de voeding speelt eveneens een menselijke aspect...