Het zwembad is de plaats bij uitstek waar men de infectie op kan lopen, vandaar de naam van de aandoening. De aandoening wordt veroorzaakt door een schimmel uit de groep van de dermatofyten, welke zich graag in een vochtige huid*nestelen.* Het oplopen van het zwemmerseczeem kan gebeuren op locaties waar er veel vochtige blote voeten voorkomen, zoals in een zwembad of in een gemeenschappelijke douche*dikwijls* het geval is. Een*overige* oorzaak is in een aantal gevallen het dragen van niet goed ventilerende schoenen, die zweetvoeten tot gevolg zullen hebben. Op het moment dat de huid een neutrale zuurgraad heeft, dan biedt deze doorgaans voldoende bescherming tegen zwemmerseczeem. Deze zuurgraad kan echter worden verstoord als de voeten te vaak met zeep worden gewassen, of als de zeep slecht af wordt gespoeld.
Door de infectie bij zwemmerseczeem ontstaat er een roodheid en schilfering van de huid, vaak beginnend tussen de vierde en vijfde (kleine) teen. Er kunnen kloofjes ontstaan die pijn doen. In een later*stadium* kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool (waarbij er kleine, met pus gevulde, bultjes zullen ontstaan) of de nagels (onychomycose, wat een vorm van*kalknagels* betreft).
Zwemmerseczeem kan tegen worden gegaan of zelfs worden voorkomen door het nemen van de een*aantal* maatregelen. Zo dient men elke dag de voeten goed te wassen en dan het liefst met weinig of geen zeep. Bij het gebruik van zeep kan men dan een product kiezen dat de zuurgraad niet aan zal*tasten.* Na de wasbeurt moet men de*voeten* goed afdrogen en daarbij wat extra aandacht besteden aan de (kleine) tenen.*
Iedere* dag schone sokken*aandoen* zal eveneens bijdragen aan het voorkomen van zwemmerseczeem. Bij voorkeur kiest men hiervoor sokken welke zweet goed op kunnen nemen en de huid droog weten te houden.
De plaats bij uitstek om zwemmerseczeem op te lopen...