Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Spierpijn benen
Spierpijn in de benen kan ontstaan door overbelasting, door te weinig beweging, door verkeerde eetgewoonten maar ook bijvoorbeeld door onderkoeling. Vooral bij sporter en mensen met zware arbeid is een goed voedingspatroon belangrijk om spierpijn in de benen te voorkomen. De spieren hebben behoefte aan voldoende zuurstof en energie. Eiwitten en koolhydraten zijn belangrijk om de spieren de juiste hoeveelheid conditie te geven en om spierblessures in de benen te voorkomen. Juist in deze groepen komen veel beschadigingen aan spiervezels voor in de benen. Deze beschadigingen veroorzaken soms hevige spierpijn. Rust is nodig om de spieren te laten herstellen.

Spierpijn in de benen kan ook ontstaan door te weinig bewegen. De spieren verliezen hun soepelheid en elasticiteit. Bij een onverwachte beweging of bij geringe inspanning kunnen scheurtjes in de spieren ontstaan of reageren de spieren als bij overbelasting. Bovendien hebben de ongetrainde beenspieren invloed op de rest van de spieren in het lichaam omdat de zuurstoftoevoer vermindert. Spierpijn in de benen kan uitstralingspijnen veroorzaken naar andere delen van het lichaam. Bij onderkoeling verstijven de spieren net als bij weinig beweging. Tijdens het lopen of bewegen veroorzaken de spieren een heftige pijn in de benen. Mensen die lange wandeltochten houden kunnen vooral bij regen veel last van spierpijn in de benen krijgen.

De grootste veroorzaker van spierpijn in de benen is overbelasting van de spieren. Overbelasting kan ontstaan door te lang of te zwaar sporten. Dagelijks zware dingen tillen of overgewicht. Maar overbelasting kan ook ontstaan door verkeerd schoeisel. Het is belangrijk om de spieren in conditie te houden door oefeningen, en te versterken door trainingen. Daarnaast is stretchen voor de spieren intensief gebruikt gaan worden belangrijk. Van stretchen worden de spieren soepel en warm en kan spierpijn in de benen vaak voorkomen worden. Gun de spieren rust om te herstellen nadat ze intensief gebruikt zijn. Voorkom spierpijn in de benen door goed schoeisel en door overgewicht te voorkomen of aan te pakken. Bij zwangerschap is vooral in het laatste trimester rust belangrijk, leg regelmatig je benen omhoog, dit voorkomt spierpijn in de benen en spierkramp in de nacht.