Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Niet slapen
Steeds meer mensen lijken ‘s morgens op te staan uit bed met het gevoel geen oog dicht gedaan te hebben. Het niet slapen, of het gevoel niet geslapen te hebben kan door verschillende oorzaken ontstaan. Soms zijn het lichamelijke oorzaken, soms psychische oorzaken maar ook kan niet slapen ontstaan door een verkeerde levensstijl of een verkeerd waak- en slaap ritme. Door insomnie zoals niet slapen ook wel genoemd wordt, wordt roofbouw gepleegd op het lichaam. Het lichaam en de geest hebben de rust hard nodig. Door niet slapen voelt men zich doodmoe en kunnen aandoeningen ontstaan.

Bij niet slapen zijn er problemen met doorslapen of inslapen waardoor men het gevoel heeft geen oog dicht gedaan te hebben. Lang wakker liggen kan men door zorgen, ook kan men door dezelfde zorgen in de nachtelijke uren regelmatig wakker schrikken. De hersenen blijven doordraaien, overdag heeft men last van geprikkeldheid en kan men zich niet concentreren. Ook kan men last hebben van slaapapneu, vooral alleenstaanden komen hier vaak pas laat achter. Bij een slaapapneu stokt de adem waardoor je wakker schrikt met het gevoel te stikken. Een slaapapneu kan meerdere malen per nacht optreden.

Omdat men niet kan slapen gaat men vaak in- en uit bed waardoor ook het lichaam niet kan rusten. Veel mensen die niet slapen krijgen dan ook last van spierpijn, rugpijn en dergelijke. Het is belangrijk om de oorzaak van niet slapen te achterhalen zodat er oplossingen gevonden kunnen worden. Bij mensen met apneu kan een zuurstofmasker helpen. Zorgen en angst kunnen niet altijd zomaar weggenomen worden, wel kan men de weg wijzen naar de juiste instanties of hulpverleners. In het begin moet vaak een verkeerd slaappatroon doorbroken worden. Probeer om te gaan wandelen in plaats van te slapen op de bank. Eet niet voor je naar bed gaat, zorg voor minimaal een uur ontspanning voor je naar bed gaat, dat kan al in een warm bad. Draai de wekker om zodat je niet de hele nacht op de tijd kunt kijken. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd weer op.

De nachtrust is belangrijk voor de gezondheid van de mens. Tijdens de nachtelijke uren herstellen de spieren en weefsels van hun actieve dagtaak en komen tot rust. Bij mensen met slaapstoornissen krijgt het lichaam geen kans om te herstellen en te rusten, ook de hersenen blijven continu actief. Het gevolg...

Veel mensen begrijpen je niet als je zegt dat je geen enkele nacht kunt doorslapen. Ze zien het probleem niet en gaan ervan uit dat iedereen wel eens het bed uit moet om te gaan plassen. Niet doorslapen is echter wat meer dan even wakker worden, omdraaien als je ziet...