Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Veilig de fiets op
Als je gaat fietsen dan moet je vooral denken aan je veiligheid in het verkeer. In een gemotoriseerde wereld word je als fietser snel over het hoofd gezien, je moet dus vooral zorgen dat je opvalt. Als fietser behoor je net als de voetganger tot het zwakke verkeer. Let altijd op wat gemotoriseerd verkeer doet, ook al heb je voorrang. Rijd niet nog snel door het rode licht of langs een spoorboom. Zowel treinen als auto’s zijn sneller dan je denkt. Rijd zo mogelijk altijd over wegen met een fietspad. Probeer als je ‘s avonds moet rijden een route over goed verlichte wegen uit te stippelen. Draag reflecterende kleding en zet reflectoren op je fiets, zowel achter op je fiets als bij de banden. Zorg voor goed werkende *verlichting.

In* Nederland zijn fietshelmen niet verplicht maar je ziet ze wel steeds vaker bij fietsers die op een racefiets of mountainbike rijden. Dit heeft vooral te maken met de snelheid van deze fietsen. Denk eraan… hoe sneller je fiets hoe harder de klap die je maakt als je aangereden wordt of bijvoorbeeld over de kop gaat omdat er iets op de weg lag. Over de kop kun je ook gaan door slecht onderhoud aan je fiets. Zet je fiets droog weg zodat deze niet kan gaan roesten. Controleer de spanning van de banden en de fietsketting. Controleer ook de wielnaaf, spaken en moeren. Smeer regelmatig je fietsketting en vervang tijdig je remblokjes. Neem als je weggaat je reparatietasje en een handpomp mee. Zorg voor een goed werkende bel op je fiets.

Doe altijd je fietsverlichting aan bij donker weer, harde regen, mist en in de avonduren. Het is belangrijk om op tijd gezien te worden. Als je een kind achterop de fiets hebt doe hem of haar dan een reflecterend hesje aan. Zet kleine kinderen stevig vast in het kinderstoeltje met een driepuntsgordel. Pas op bij stoplichten en voorsorteren als er bussen of vrachtwagens staan, zij hebben een dode hoek en rijden zonder iets te merken over je heen. Steek duidelijk je hand uit als je afslaat.