Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Veiligheid bij het lopen
Ook als hardloper ben je een deelnemer aan het verkeer. Zien en gezien worden is ook bij lopen een veiligheidsregel. Neem voldoende voorzorgsmaatregelen als je in het donker gaat lopen. Koop reflecterende kleding of maak reflecterende strepen op je loopkleding en loopschoenen. Stippel veilige routes uit waar je zichtbaar bent en waar meerdere weggebruikers je kunnen zien. Loop voor je eigen veiligheid alleen in de donkere avonduren als het niet anders kan. Als er een mogelijkheid bestaat ga dan met een groep hardlopen. Zeker als vrouw alleen kan het ‘s avonds gevaarlijk zijn.

Verken vooraf de routes die je wilt gaan lopen en kijk of deze veilig zijn. Let bij lopen in het donker op de aanwezigheid van straatverlichting, stoepranden, kuilen en dergelijke. Als je gaat lopen in een gebied waar geen trottoirs zijn zorg dan dat je tegen het verkeer inloopt. Houdt rekening met andere weggebruikers. Steek je hand uit als je af gaat slaan. Houdt voldoende afstand bij het passeren van andere joggers, hardlopers of fietsers. Voelt een gebied niet goed zoek dan een andere route.

Denk aan je persoonlijke veiligheid als je alleen gaat hardlopen. Zorg dat je altijd je gegevens bij je draagt, al is het maar op een briefje in je zak. Neem een (opgeladen) mobiele telefoon mee zodat je altijd iemand kunt bereiken als dat nodig zou zijn. Neem drinken mee als je lange afstanden gaat lopen. Let op de conditie van je loopschoenen voor je gaat lopen. Controleer de bekleding van de schoen. Als de demping te laag wordt kun je blessures krijgen. Zorg altijd dat je de veters goed vastmaakt. Vooral bij hardlopen kun je lelijk vallen over een losgelaten veter. Pas je kleding aan, aan de temperatuur. Onthoud dat je het bij hardlopen warm krijgt, te warme kleding kan ervoor zorgen dat je onwel wordt tijdens het lopen. Bij koude buitentemperaturen is het belangrijk dat je na het hardlopen niet te snel afkoelt. Zorg dat de cool down eindigt bij je huis of neem een extra bepakking mee in de vorm van een extra jas of deken.