Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Luchtwegen
Bij een heleboel organismen zijn de luchtwegen, ook wel het ademhalingsstelsel genoemd, van belang voor de gaswisseling. Hoe dit stelsel er precies uitziet is voor elke levensvorm vaak verschillend. Bij de mens en een heleboel andere zoogdieren zijn de luchtwegen opgebouwd uit de longen, de luchtpijp en diverse spieren die men nodig heeft voor het ademhalen. De luchtwegen hebben als taak om de ingeademde zuurstof in het bloed te brengen en de koolstofdioxide uit het lichaam af te *voeren.

Vogels* hebben luchtwegen waarin de longen geventileerd worden door middel van luchtzakken, dit is iets dat enkel bij vogels voorkomt. In de luchtzakken vindt echter geen directe gaswisseling plaats, maar deze slaan de lucht op en doen dienst als een soort blaasbalg waardoor de longen bijna in alle gevallen verse lucht zullen bevatten en er haast geen menging plaatsvindt van zuurstofrijke en zuurstofarme lucht, zoals dat wel bij zoogdieren het geval is. Vogellongen hebben overigens geen longblaasjes, zoals zoogdierlongen dat juist wel hebben.

Overige diersoorten, zoals de insecten, hebben een ademhalingsstelsel met een relatief eenvoudige opbouw. Bij amfibieën speelt daarentegen de huid een voorname rol bij de gaswisseling in plaats van de luchtwegen. Bij een groot aantal vissen zijn de kieuwen het meest belangrijke onderdeel van het ademhalingsstelsel. Er bestaan echter eveneens vissen welke over longen beschikken, zoals bijvoorbeeld de longvissen, die er hun naam aan danken.

Planten kennen eveneens een soort ademhalingsstelsel, maar de gaswisseling is bij planten dikwijls het tegenovergestelde van dat bij dieren. Verder is uniek aan het ademhalingsstelsel van planten dat de gaswisseling gedeeltelijk plaatsvindt door middel van de huidmondjes.

Zoals men ziet, hebben dus niet alle organismen luchtwegen in een gelijke vorm zoals de mens deze heeft. Bij een mens, en veel andere dieren, hebben de luchtwegen verder als taak om ziekteverwekkers tegen te houden en op die manier ziektes te voorkomen. Toch kan het wel gebeuren dat de luchtwegen zelf aan worden gedaan door bacteriën of virussen waardoor men dus ziek wordt. Ook roken kan aanzienlijke schade toebrengen aan de luchtwegen van de persoon die rookt evenals aan die van mensen in diens omgeving (meeroken).

De luchtwegen van ieder mens kunnen worden geprikkeld door onder andere stof en rook. Personen die lijden aan astma hebben echter luchtwegen die extra prikkelbaar zijn. De luchtwegen van dergelijke personen worden geprikkeld door bijvoorbeeld stuifmeel, de uitwerpselen van de huisstofmijt, rook, mist of bepaalde *geuren.

Patiënten* die lijden aan...

De bovenste luchtwegen worden gevormd door het gebied van het strottenhoofd tot aan de neus, hierbij horen dus ook de keelholte (farynx) en de neusbijholten . De bovenste luchtwegen hebben als taak om de ingeademde lucht te verwarmen en deze tevens te bevochtigen voordat deze naar de longen getransporteerd...