Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Rode huiduitslag
Een rode huiduitslag kan diverse oorzaken hebben. Het kan heel onschuldig zijn en snel verdwijnen, maar soms is er sprake van een ernstige infectieziekte. In dat geval is een directe behandeling noodzakelijk. Een rode huid gaat vaak gepaard met symptomen als koorts, pijn en jeuk. De rode plekken kunnen op één plaats van het lichaam zitten of verspreid zijn over het hele lichaam. Het kan de oorzaak zijn van een allergische reactie, een infectie of een *aandoening.

Een* veelvoorkomende allergische reactie zijn galbulten en netelroos. Het is niet besmettelijk. Galbulten beginnen vaak als rode vlekken en gaan daarna over in verdikte, bleke plekken. De jeukende kleine of grote bultjes kunnen overal op de huid voorkomen. Soms komt deze allergische reactie door bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen. Netelroos is vrijwel altijd van allergische aard en kan komen door geneesmiddelen, infecties, voeding, insectenbeten, maar ook door interne ziekten. Een rode huid kan ook het gevolg zijn van een infectie. Bekend zijn rode hond, waterpokken, de vijfde- en zesde ziekte.

Roodvonk is een bacteriële infectie en is besmettelijk. Het wordt verspreid door de lucht of door contacten. De huiduitslag begint meestal in het gezicht, waarna het zich uitbreidt naar het bovenlijf, de armen en de benen. Meestal voelen de patiënten zich koortsig, hebben een beetje hoofdpijn, zijn verkouden en hebben opgezette lymfeklieren achter het oor en in de nek. Als iemand een infectie met het virus heeft opgelopen, zal deze voor de rest van het leven immuniteit hebben opgebouwd. De ziekte verloopt zonder al te veel problemen. De vijfde ziekte komt veelal voor bij kinderen tussen de vijf- en veertien jaar. De ziekte is niet erg besmettelijk. Meestal begint de ziekte met vuurrode wangen. Daarna verspreiden de vlekken zich over het lichaam met behoorlijk jeuk. De zesde ziekte begint met hoge koorts die tot vijf dagen duurt. Ook hier zijn lichtrode vlekjes zichtbaar op de romp en ledematen. Waterpokken zijn besmettelijk en komt het meest voor bij kinderen tussen de vijf en tien jaar. Vele met vocht gevulde jeukende blaasjes komen over het hele lichaam. Ook luieruitslag kan een rode huid veroorzaken.

Huiduitslag bij kinderen komt regelmatig voor. De roodheid van de huid kan één plek zijn, maar het kunnen ook vele plekken over het hele lichaam verspreid zijn. De oorzaken zijn divers. Meestal is het iets onschuldigs en zal de huiduitslag snel verdwijnen. Soms is er sprake van een ernstige infectie/...

De huid beschermt ons tegen schadelijke stoffen en bacteriën, hij regelt de temperatuur, de ademhaling en zorgt voor een goede vochtbalans. Door alle zenuwen die in de huid zitten kunnen we warmte, kou, aanrakingen en pijn voelen. De huid bestaat uit diverse lagen. De bovenste laag moet soepel gehouden worden...