Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Menstruatie of maandstonden
De menstruatie of maandstonden zoals de maandelijkse cyclus ook wel wordt genoemd is een normale verschijning in het leven van elk meisje en elke vrouw. Elke maand opnieuw vindt er een ovulatie plaats. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt dikker zodat het eitje zich kan nestelen. Als het eitje niet bevrucht wordt dan heeft nestelen geen zin. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt weer afgebroken tot normale dikte. Het bloed en weefsels verlaat als de menstruatie het lichaam. Op ongeveer de helft van de cyclus springt opnieuw een eitje. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. De baarmoeder begint opnieuw met het proces van slijmvlies aanbouwen voor een eventueel bevrucht eitje.

De menstruatie of maandstonden komen uitgezonderd tijdens de zwangerschap of bij doorslikken van de anticonceptiepil, ongeveer veertig jaar lang elke maand terug. De eerste menstruatie vindt meestal rond het twaalfde levensjaar plaats, sommige uitschieters hebben de menstruatie al met hun negende levensjaar of pas met hun achttiende levensjaar. De eerste menstruatie wordt menarche genoemd. Rond het vijftigste levensjaar begint de overgang, ook hier heb je vroege- en late uitschieters. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd, gemiddeld kun je er vanuit gaan dat de menopauze een jaar geleden moet zijn voor je zeker kunt zijn dat je de menstruatie of maandstonden tijd achter je hebt liggen. Bij een normale natuurlijke menstruatie kun je ervan uitgaan dat je tussen de vierhonderd- en vijfhonderd maal zult menstrueren voor je menopauze. De anticonceptiepil kan hier natuurlijk verandering in brengen.

Veel vrouwen hebben last van buikkrampen, sommige een paar uur, maar een paar dagen is ook mogelijk. Ook krijgen veel vrouwen hoofdpijn tijdens- of net na de menstruatie. De buikpijn wordt veroorzaakt door het afstoten van het extra slijmvlies door de baarmoeder. De hoofdpijn kan veroorzaakt worden door vochtverlies of tijdelijk lichte bloedarmoede. Goed drinken en een pijnstiller kunnen verlichting brengen. Vooral vrouwen die tijdens de menstruatie actief zijn kunnen heviger menstrueren. Om de last van de menstruatie te verlagen worden veel verschillende middeltjes aangeboden. Het beste helpt vaak rustig liggen met een warme kruik. Door de warmte ontspannen je spieren.

Het uitblijven van de menstruatie wordt in de medische wereld amenorroe. Amenorroe kan opeens ontstaan terwijl je al menstruatie hebt gehad. Of je menstruatie komt niet door op een leeftijd dat dit eigenlijk wel zou moeten. In het eerste geval wordt over secundaire amenorroe gesproken, in het tweede geval van...

Vanaf een meisje voor de eerste keer haar menstruatie krijgt, komt zij in de maandelijkse menstruatiecyclus terecht. De meeste meisjes beginnen rond het twaalfde levensjaar. De menstruatie en menstruatiecyclus duren tot rond het vijftigste levensjaar. Een gelijkmatige menstruatiecyclus betekend dat er tussen elke menstruatie een gelijk aantal dagen zit. Normaal...