Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hepatitis b
Hepatitis B is een ontsteking van de lever welke veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus dat tot de familie van de zogenaamde Hepadnaviridae behoort. Hepadna-virussen hebben een sterke voorkeur om zich in de cellen van een lever te nestelen, maar erg geringe hoeveelheden van deze virussen kunnen eveneens aan worden getoond in bijvoorbeeld de alvleesklier en de nieren. In organen anders dan de lever veroorzaakt het hepatitis B-virus echter geen schade. De schade aan de cellen van de lever wordt overigens toegebracht door het immuunsysteem en dus niet door het virus zelf. Verschijnselen van een acute vorm van hepatitis B zijn een leverontsteking, overgeven en geelzucht . Chronische hepatitis B kan leiden tot cirrose en leverkanker. Een hepatitis B infectie kan worden voorkomen door het toedienen van een vaccinatie.

Een infectie met het hepatitis B virus kan zowel acuut als chronisch zijn. Mensen met een acute infectie verslaan het virus in de regel binnen een aantal weken tot maanden.

De kans dat kinderen de infectie kunnen klaren is echter minder groot. Ruin 95 procent van de volwassene personen of oudere kinderen welke worden geïnfecteerd zullen helemaal herstellen. Dit herstel typeert zich door het ontwikkelen van een immuniteit voor het virus. Baby’s van één tot dertig dagen oud, die het virus via de moeder ontvingen, klaren het virus echter in maar vijf procent van alle gevallen. De infectie evolueert bij deze kleintjes dus over het algemeen naar chroniciteit. Kinderen welke geïnfecteerd raken tussen hun eerste en het zesde levensjaar kunnen in zeventig procent van de gevallen de infectie de baas worden.
Een acute infectie zal tot het beeld van acute virale hepatitis leiden. In het begin wordt dit beeld getypeerd door misselijkheid, overgeven, een verminderde eetlust, jeuk, een matige koorts. een donker kleurige urine. Geelzucht ontwikkelt zich in circa een derde van alle gevallen. Bij kinderen ligt dit percentage overigens nog lager. De ziekte houdt een aantal weken aan waarna er een graduele verbetering op zal treden. In een aantal gevallen komt een meer ernstige, levensbedreigende vorm voor waarbij zich leverfalen ontwikkelt. Verder kan de ziekte eveneens helemaal zonder verschijnselen verlopen.

Een infectie met het virus dat hepatitis B kan veroorzaken kan niet alleen acuut (ook wel self-limiting genoemd) maar eveneens chronisch (dus langdurend) zijn. Mensen die lijden aan een acute vorm van deze infectie klaren het virus over het algemeen binnen een paar weken tot enkele maanden.

Het risico dat kinderen...

Het hepatitis B virus wordt overgedragen door de blootstelling aan bloed dat is geïnfecteerd of de lichaamsvloeistoffen welke bloed bevatten. Een aantal mogelijke vormen van overdracht zijn een onbeschermde vorm van seksueel contact (als zodanig valt Hepatitis B dan ook onder de Seksueel Overdraagbare Aanodenintgen oftewel SOA’s.), bloedtransfusie,...