Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Reisziekte
Reisziekte komt voor in allerlei gedaantes en benaming maar het principe blijft in de meeste gevallen gelijk. Zo kent men naast de term reisziekte ook zeeziekte, wagenziekte, luchtziekte of in het algemeen bewegingsziekte. Het betreft een verschijnsel dat zich voordoet op het moment dat de signalen van het evenwichtsorgaan (dat beweging en versnelling van het lichaam registreert) en de waargenomen horizon niet onderling overeenstemmen. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee zodra een schip zich over de lengte- en/of een breedteas beweegt bij een wat ruwe zee. Maar eveneens in andere vervoersmiddelen komt bewegingsziekte voor.

Mensen kunnen overigens in ieder vervoermiddel dat schommelt zich ziek gaan voelen, dus ook wanneer men dieren gaat berijden zoals bijvoorbeeld een paard, een olifant of een kameel. In de regel zal men op beginnen te knappen zodra de beweging is gestopt, een gevoel van malaise kan echter nog uren voort blijven duren. Reisziekte kan vaak worden beperkt door naar een vast punt te blijven kijken dat buiten het voertuig is gelegen.

Symptomen van reisziekte kunnen onder andere inhouden dat men: een vergrote productie van speeksel heeft, een gevoel van misselijkheid ervaart of zelfs moet overgeven. Maar ook kan men zich vermoeid voelen, transpireren, bleek zien of hoofdpijn hebben.

Een omstreden hypothese is dat in een heleboel gevallen reisziekte het gevolg is van een overschot aan de stof histamine. Dikwijls wordt een dergelijk overschot mede veroorzaakt door een tekort aan het enzym diamineoxidase, dat bij de stofwisseling voor de afbraak van de histamine zorgt.

Er zijn een heleboel huismiddeltjes tegen reisziekte, zoals een watje in één oor stoppen, bij rechtshandigen zou men dit links moeten doen en bij linkshandigen juist andersom), het eten van gember en het naar de horizon turen. Bij wagenziekte zou het zelf besturen van het voertuig in sommige gevallen kunnen helpen.

In de regel geldt dat iedere handeling, waarbij iemand met klachten zelf actief de besturing overneemt van diens omgeving de klachten behoorlijk kan laten afnemen. Men wordt dan in feite gedwongen zich beter op de omgeving te oriënteren en om actief te anticiperen op de komende bewegingen en verminderen de klachten.

Iemand die last krijgt van reisziekte zal zich misselijk en draaierig kunnen gaan voelen. Reisziekte kan in allerlei vervoersmiddelen optreden en dus niet alleen in een auto of bus maar ook in een vliegtuig of op een boot. Men voelt zich vaak ellendig en kan aandrang hebben om over te...

Met reisziekte wordt de misselijkheid en het draaierige gevoel bedoeld dat ontstaat tijdens het reizen met bijvoorbeeld een auto, een boot of een vliegtuig. Klachten en symptomen van reisziekte uiten zich in de regel in misselijkheid, het ervaren van een ellendig gevoel en heeft soms een hevige aandrang om...