Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blaasontsteking
Een blaasontsteking, in de medische wereld ook vaak als cystitis aangeduid, is een infectie van de urineblaas. In de (normaal steriele) urine in deze blaas vermeerderen zich bacteriën, welke eveneens het slijmvlies van de blaas aan zullen vallen. Een blaasontsteking komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen, omdat bij hen een kortere urinebuis aanwezig is en de ziekteverwekkers dus eerder de urineblaas weten te bereiken.

Meer dan tachtig procent van de urineweginfecties wordt door de bacterie Escherichia coli veroorzaakt. Dit is een gram-negatieve staafbacterie. Vaak betreft het specifieke stammen van deze bacterie, die tot de serotypen K, O of H behoren. Overige Gram-negatieve verwekkers zijn Klebsiella, Proteus, Morganella en meer zeldzaam de Pseudomonas. Eveneens Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorrhea kunnen urineweginfecties te weeg brengen bij seksueel actieve personen welke zonder condoom vrijen met een partner die drager is van de bacterie. Deze geven echter in het algemeen geen echte blaasontsteking maar enkel een infectie van de urinebuis (en bij vrouwen van het zogenaamde cervicale kanaal, dit is het kanaaltje dat zich in de baarmoederhals *bevindt).

Virale* verwekkers zijn onder andere het herpes simplexvirus. Dit virus kan aanleiding geven tot een ontsteking van de urinebuis (urethritis). Dit is een seksueel overdraagbare aandoening oftewel een SOA. Dikwijls gaat een dergelijke infectie samen met ulceratie van het slijmvlies van de schaamlippen en de urinebuis.

Een infectie na het uitvoeren van een katheterisatie komen dikwijls voor. Meestal zijn daarbij de reeds eerder genoemde bacteriën betrokken. Maar eveneens anatomische afwijkingen of de aanwezigheid van nierstenen in de urineleider of urineblaas kunnen tot infecties leiden.

In slechts enkele zeldzame gevallen zal een blaasontsteking zonder symptomen en klachten verlopen. Klachten van een blaasontsteking bestaan met name uit een pijnlijk of een branderig gevoel tijdens het urineren, verder heeft men vaak een loze aandrang om te plassen, moet men frequent urineren of is er sprake van een vies ruikende urine. Overige mogelijke symptomen van een blaasontsteking zijn een troebele urine, het ervaren van pijn in de onderbuik en een rode afscheiding die afkomstig is uit de urinebuis. Niet elke patiënt zal met alle symptomen te maken krijgen.

Veel vrouwen en in mindere mate ook mannen krijgen er in hun leven mee te maken, een vervelende blaasontsteking. Het geeft een pijnlijk en ellendig gevoel, maar is gelukkig relatief eenvoudig te voorkomen in veel gevallen. De ontsteking waar men bij een blaasontsteking mee te maken krijgt begint vaak in...

Een blaasontsteking (cystitis) is een infectie van de urineblaas. In de (normaal steriele) urine in de blaas zullen zich dan bacteriën gaan vermeerderen, welke eveneens het slijmvlies van de blaas aan gaan vallen. Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. De reden hiervoor is dat zij een kortere...