Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blauw oog verzorgen
Als je een blauw oog hebt dan ontstaat er een zwelling en verkleuring bij de huid rond het oog en soms op het ooglid. Meestal duurt een blauw oog een paar dagen tot een week. Als de verkleuring lichter wordt neemt ook de zwelling vanzelf af. De oorzaak van de zwelling en de verkleuring is bloed dat zich ophoopt onder de huid. De oorzaak van een blauw oog is vaak een harde klap of stoot op het oog. Een blauw oog kan ontstaan tijdens sporten, een gevecht, een medische ingreep in het gezicht en bij een ongeluk buiten- of binnen het huis. Doorgaans hoef je niet meer te doen dan een koud kompres te leggen op het bot rond het *oog.

Soms* kun je even wazig zien of kun je het oog niet meer openen door de zwelling. In dit geval kun je beter even naar de huisarts gaan voor controle van het oog. De huisarts verzorgt het oog met een oogverband. Bij een kind dat hard ergens tegenaan loopt of een flinke klap opvangt is controle altijd belangrijk. Verzorg het oog door er een koud, nat washandje op te leggen. Laat het kind vervolgens je vinger volgen, zo kun je controleren of het oog nog beweegt, of het kind niet dubbel ziet of duizelig wordt. Vooral bij een hard klap op het hoofd moet je opletten of het kind niet gaat overgeven, misselijk wordt of hoofdpijn krijgt. Naast een blauw oog kan het kind ook een hersenschudding opgelopen *hebben.

Meestal* verdwijnt een blauw oog vanzelf weer, de pijn kan soms langer aanvoelen omdat naast het blauwe oog vaak ook een kneuzing aan de oogkas ontstaat. Maar soms ligt de oorzaak dieper. Zelf verzorgen is dan niet aan te raden. Ga naar een arts, of laat een arts komen als iemand bloed in het oog, bewusteloos raakt, niet meer- of dubbel ziet of het oog niet meer kan bewegen, en als er bloed uit de neus of uit de oren komt. De hersenen liggen veilig opgeborgen maar de schedel kan wel een breuk of scheur opgelopen hebben.