Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hooikoorts
Hooikoorts (pollinosis) is een vorm van allergische rinitis, welke gekenmerkt wordt door een allergie voor stuifmeel (de welbekende pollen) van grassen, bomen of planten. Het gaat hierbij om pollen van planten welke hun stuifmeel door middel van de wind laten verspreiden. Planten welke door insecten worden bestoven hebben pollen welke te zwaar zijn om door de wind verspreid te worden. Hooikoorts is dus een seizoensgebonden aandoening, in tegenstelling tot allergische rinitis welke heel het jaar door aan blijft houden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een huisstofmijtallergie. Hooikoortspatiënten hebben bij een aanval last van één of meerdere klachten waaronder: vaak niezen, een jeukende en pijnlijke neus en rode, jeukende ogen.

Hooikoorts betreft een reactie van het afweersysteem. Bij mensen die last hebben van hooikoorts reageert het afweersysteem niet alleen op bijvoorbeeld ziekteverwekkers maar eveneens op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. De klachten ontstaan bij 10 procent tot 20 procent van de bevolking. Rond het jaar 1900 is hooikoorts als aandoening erkend. De aandoening heeft echter helemaal niets met hooi of koorts van doen, de naam is afkomstig van de tijd van het jaar waarin de klachten voorkomen, namelijk het zogenaamde hooiseizoen.

Net zoals bij de meeste allergieën het geval is wordt hooikoorts ook in de regel geleidelijk opgebouwd. Vaak openbaart de allergie zich tussen het achtste en vijfentwintigste levensjaar, na een eerste manifestatie komen klachten meestal ieder jaar weer terug. De klachten zullen minder worden naarmate men ouder wordt, vaak zijn de klachten na het veertigste levensjaar veel minder, en zijn na het vijfenvijftigste jaar vaak overgegaan. Het komt niet vaak voor dat hooikoorts opkomt bij een persoon die ouder is dan veertig jaar.

De periode dat men klachten heeft van hooikoorts loopt gelijk met de bloeiperiode van bomen, planten en grassen, dit kan dus al vanaf de maand januari tot en met september het geval zijn. De klachten zijn het meest hevig op het moment dat de concentratie van de pollen in de lucht het hoogst is, vaak op warme, winderige dagen. In de meeste gevallen is hooikoorts te bestrijden met medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door middel van desensibilisatie.

Klachten die bij hooikoorts horen zijn aan het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten gebonden. Dit betreffende seizoen loopt ongeveer van de maand februari tot de maand september. In de meeste gevallen is het stuifmeel van grassen de meest grote boosdoener, maar ook het stuifmeel van bomen zoals bijvoorbeeld de...

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus en van de ogen op stuifmeel (ook pollen genoemd) van grassen, planten of bomen. Hooikoorts heeft helemaal niets met hooi en koorts te maken. In het verleden dacht men overigens wel dat de meeste klachten ontstonden in de hooitijd,...