Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oedeem
Oedeem is een opeenhoping van extracellulair vocht in een bepaald weefsel van het lichaam. Dit leidt tot een zwelling zonder dat er sprake is van een toename van het aantal cellen. Bekende vormen van oedeem zijn onder andere de zwelling van de huid bij een reactie op bijvoorbeeld een muggenbeet of de aanraking met een brandnetel en het oedeem van de onderbenen dat een heleboel verschillende oorzaken kan hebben.

Bij oedeem kunnen in de regel twee zaken niet in orde zijn in een lichaam. Dit is of de hoeveelheid vocht, welke in het lichaam aanwezig is, te groot, of de verdeling van, het in het lichaam aanwezige vocht, kan niet normaal zijn. Combinaties tussen beide zijn eveneens vaak waar te nemen. De controle over de vochtbalans wordt verdeeld over een aantal verschillende organen. Een voorname taak is er hierbij voor de nieren, het hart en de hypothalamus weggelegd.

De hoeveelheid extracellulair vocht (het vocht dat zich buiten de cellen van het lichaam bevindt) wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Zo zal de hydrostatische druk in de kleine bloedvaten en haarvaten ervoor zorgen dat het vocht dat in de bloedvaten zit naar buiten geperst wordt door de vaatwand. Deze vaatwand is bovendien wel doorlaatbaar voor water maar niet voor eiwitten en andere grote moleculen. Deze moleculen oefenen echter weer een colloïdosmotische tegendruk uit met als gevolg dat er nog meer vocht uit de weefsels aan wordt getrokken. De vullingsgraad van de bloedvaatjes bepaalt de druk erin. Deze druk zal oplopen op het moment dat er defecte kleppen in voorkomen of wanneer het hart het bloed dat terugvloeit niet goed op kan nemen ongeacht de oorzaak hiervan.

Met name de spieren in de benen en de kuiten drukken bij samentrekking de bloedvaten leeg en zullen het bloed naar het hart pompen mits de kleppen goed werken. Het vocht dat zich tussen de cellen en de weefsels heeft verzameld komt in de lymfecapillairen terecht welke bijeenkomen in de lymfebanen welke uiteindelijk in de borstkas in een bloedvat uitmonden. De meeste vormen van oedeem kunnen dan ook op een dergelijke manier verklaard worden.

Op het moment dat vast is komen te staan dat men te maken heeft met oedeem dan krijgt men in de regel een dieet voorgeschreven evenals een medicijn dat ervoor moet zorgen dat het overtollige vocht uit het lichaam zal verdwijnen. Toch wil dit niet zeggen dat men zelf helemaal...

De behandeling van oedeem is afhankelijk van de oorzaak. Vaak worden de inname van vocht en de uitscheiding hiervan goed gecontroleerd evenals het lichaamsgewicht van de desbetreffende persoon. In sommige gevallen wordt een bepaald dieet aangeraden. Wat voor dieet iemand met oedeem dient te volgen, hangt sterk af van de...