Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken open rug
Een open rug ontstaat al tijdens de zwangerschap. Er zijn twee vormen van een open rug, bij de dichte vorm is de open rug niet zichtbaar. Bij de open vorm van een open rug zie je een wond waar de ruggenmergvliezen uit kunnen puilen. De oorzaak van de open rug is het niet sluiten van de neutrale buis. Uit de neutrale buis ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Bij de open vorm kan de wond wel gesloten worden na de geboorte maar de gevolgen kunnen niet genezen worden. Deze gevolgen kunnen lichamelijk zijn, geestelijk zijn, maar er kunnen ook geestelijke- en lichamelijke problemen zijn. De oorzaak hiervan is de beschadiging aan de zenuwen en het ruggenmerg.

Waarom bij sommige baby’s de neutrale buis niet- of niet helemaal gesloten is, is nog altijd niet bekend. Wel weet men dat er risicofactoren zijn waarbij je meer kans hebt op een baby’tje met een open rug. Een oorzaak kan ook in de genen gevonden worden. Als een open rug erfelijk kan zijn wordt tijdens de zwangerschap een test gedaan. Ook vrouwen met andere risicofactoren mogen een test laten uitvoeren. Een open rug kan als oorzaak een tekort aan foliumzuur hebben. Dit kun je voorkomen door foliumzuur in te nemen als je weet dat je zwanger wilt worden en in het eerste trimester van je zwangerschap. Behoor je tot de risicogroepen dan kan foliumzuur de kans op een open rug verkleinen.

Vrouwen die lijden aan diabetes hebben een grotere kans op een kindje met een open rug. Ook vrouwen die epilepsie hebben behoren tot de risicogroep. De oorzaak bij epilepsie is vaak het medicijnengebruik. Bespreek vooraf met je huisarts dat je denkt aan zwanger worden. Als je baby met een open rug wordt geboren dan is behandeling afhankelijk van de ernst van de open rug en de gevolgen voor de baby. In de meeste gevallen laat de arts de keuze voor behandelen over aan de ouders. Als je een baby met open rug hebt gehad wil dat niet zeggen dat je geen gezond kindje kunt krijgen. Een garantie hiervoor krijgt niemand.

Als je kindje geboren wordt met een open rug dan is dit voor ouders die nog niet voorbereid waren een schokkende ervaring. De arts kan aan de vorm van de open rug en de locatie van de open rug de toekomst en kansen van het kindje goed inschatten. Soms kun...

Als je als aanstaande ouders weet dat je kindje met een open ruggetje gaat krijgen, of als je als nieuwbakken ouders hiermee geconfronteerd wordt dan zijn de symptomen die je ziet en te horen krijgt vaak al erg genoeg. Toch is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent...