Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Tandvlees
De vakterm afkomstig uit de tandheelkunde voor het tandvlees is gingiva. Er kan echter een onderscheid gemaakt worden tussen het zogeheten vaste tandvlees en het vrije tandvlees. Onder het vaste tandvlees wordt het deel verstaan dat niet kan bewegen en vast verbonden is met het onderliggende (alveolair) been. Het vrije tandvlees is meer in de richting van het tandglazuur gelegen en is op een weke manier met het tandglazuur verbonden. Door de zogeheten alveolaire mucosa wordt het tandvlees verbonden met het slijmvlies (mucosa) van de wangen. Een ontsteking van het tandvlees staat bekend als gingivitis.

Het tandvlees is om de tanden en kiezen heen gelegen in de mond en sluit aan tegen de kroon van de tand of de kies. Door een slechte mondhygiëne kan zich een ontsteking aan het tandvlees ontwikkelen. Het tandvlees gaat in een dergelijk geval rood zien en zal op gaan zwellen. Bovenal zal het tandvlees ook gaan bloeden bij het poetsen of bij een andere lichte vorm van aanraking. Deze ontstekingen ontstaan door het opeenhopen van tandplak en/of van tandsteen rond de tanden en kiezen van een gebit.

De ontsteking aan het tandvlees kan verholpen worden door de tanden en kiezen goed te (blijven) poetsen en zich niet te laten afschrikken door het bloeden ervan. Bloedend tandvlees is namelijk een signaal dat het nog altijd niet erg sterk is. Massage van het tandvlees door middel van het (zacht) poetsen met een niet te harde tandenborstel kan het tandvlees weer sterker maken zodat ook het bloeden uiteindelijk weer zal ophouden.

Op het moment dat een tandvleesontsteking niet zal worden genezen dan kan dit desastreuze gevolgen hebben voor het gebit. Er kan zich namelijk tandplak en tandsteen op gaan hopen tussen tanden en de kiezen en het tandvlees waardoor deze tanden en kiezen los kunnen komen te zitten en, in het meest erge geval, uit kunnen gaan vallen.

Tandvlees is in feite de plaats waarin de tanden en kiezen genesteld zijn en zal dan ook de meeste belangrijke bescherming van deze gebitselementen zijn. Het tandvlees dient men dan ook altijd goed te verzorgen om complicatie te voorkomen.

Al op een jonge leeftijd krijgt men voor de eerste keer te maken met pijnlijk tandvlees, te weten wanneer de melktandjes en –kiesjes door dienen te breken. Deze groeien immers door het tandvlees heen waardoor een baby vaak pijn aan het tandvlees kan ervaren.

Dit kan eveneens het geval zijn...

Voor een heleboel mensen is het een erg bekend gevoel dat zodra zij wat eten, of op het moment dat zij hun tanden en kiezen poetsen, hun tandvlees pijn begint te doen. Bij de geringste aanraking voelt men dat in de vorm van een irritatie of in bepaalde gevallen...