Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Aangeboren afwijking
Als je in verwachting bent dan hoop je maar op een ding, een gezond kindje. Tijdens de zwangerschap worden bij risicogroepen al diverse onderzoeken uitgevoerd om eventuele afwijkingen op te sporen. Maar een afwijking hoeft niet altijd een genetische oorzaak te hebben. Afwijkingen kunnen ook ontstaan tijdens een storing in de zwangerschap of bij de geboorte van het kindje. In dit geval is er sprake van een aangeboren afwijking. Sommige aangeboren afwijkingen zijn direct zichtbaar. Anderen worden ontdekt bij het onderzoek door de kinderarts, en weer anderen uiten zich pas op latere leeftijd.

De oorzaken voor aangeboren afwijkingen kunnen verschillen. Het meest voorkomend zijn genetische afwijkingen of mutatie van de genen. Roken, drinken en drugs tijdens de zwangerschap kunnen een kind veel schade toebrengen, kinderen kunnen bijvoorbeeld verslaafd geboren worden. In de baarmoeder of tijdens de bevalling kan zuurstof tekort ontstaan. Bij een tekort aan zuurstof kan een hersenbeschadiging ontstaan, een beschadiging aan de hersenen is blijvend letstel. Een kind kan een aangeboren afwijking krijgen door een ziekte van de moeder. Rodehond is een kinderziekte die de foetus kan infecteren.

Medicijnen kunnen heel schadelijk zijn voor het ongeboren kind, vrouwen met een chronische aandoening die graag een kind willen laten deze vaak liggen om het kind te sparen. Ga altijd eerst in overleg met je huisarts voor je besluit om toch zwanger te worden. Een ziekte waarbij medicijnen noodzakelijk zijn kan zowel jou- als het ongeboren kind beschadigen. Bijna elke zwangere vrouw valt wel eens ooit, meestal is er niets aan de hand maar bij een harde klap kan het kind een aangeboren afwijking overhouden. Veel aangeboren afwijkingen zoals een navel- of liesbreuk kunnen na de geboorte hersteld worden. Sommige aangeboren afwijkingen worden pas ontdekt als het kindje begint met kruipen, lopen, praten of als het in het leerproces komt. Ook aan deze aangeboren afwijkingen is nog vaak iets te doen. Als een aangeboren afwijking niet genezen kan worden dan bestaan er vaak nog medicijnen en therapie├źn om de afwijking in een acceptabele mate te corrigeren. Sommige aangeboren afwijkingen kunnen voorkomen worden door een gezonde eet- en *leefstijl.
*

Een erfelijke afwijking wordt aan de baby doorgegeven door de vader of de moeder. De bekendste erfelijke afwijking is het Down syndroom. Een Down syndroom ontstaat door een chromosomen afwijking. Bij een erfelijke afwijking door chromosomen kunnen afwijkingen ontstaan door een foute verdeling van de chromosomen of door vervormingen. De...