Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Angststoornis
Net zoals er lichamelijke stoornissen kunnen ontstaan in ons lichaam, kunnen er ook psychische stoornissen ontstaan. Psychische stoornissen beïnvloeden ernstig de kwaliteit van leven omdat zij ook het handelen beïnvloeden. Een angststoornis is zo’n psychische stoornis. De behandeling is vaak moeilijk omdat men soms niet weet hoe een angststoornis is ontstaan, de reden voor de angststoornis heeft verdrongen of omdat men niet in staat is om over de angst heen te stappen om hulp voor de angststoornis te zoeken. Een angststoornis kent verschillende symptomen die bij elke stoornis horen. Één ding hebben ze allemaal gemeen, een onbedwingbare, ademafsnijdende angst. Vaak ook uitbreken in zweet als men in een angststoornissituatie wordt gebracht.

Angststoornissen bestaan in verschillende vormen. Sommige angststoornissen zijn meer ingrijpend dan anderen. Een angststoornis kan verder chronische vormen aannemen waardoor men constant angst heeft. Of deze treedt op in angstaanvallen. Angstaanvallen ontstaan als men in de voor de patiënt bedreigende situatie wordt gebracht. In de meeste gevallen betreft de angststoornis een bepaald gebied of bijvoorbeeld beest zoals bij een spinnenfobie. Paniekaanvallen behoren tot een acute vorm van een angststoornis, de angst ontstaat opeens in een hevige vorm en verdwijnt ook weer snel. Bij een posttraumatische angststoornis kan de angst je overal achtervolgen. Soms beïnvloed de angststoornis je leven zodanig dat je continue in angst leeft.

Een angststoornis kan op verschillende manieren behandeld worden. In sommige gevallen is medicatie nodig, in andere therapie. Het beste werkt meestal therapie met ondersteuning van medicijnen. Ook psychologische hulp kan nodig zijn om een verdrukte oorzaak te ontdekken zodat de angststoornis naar behoren behandeld kan worden. De behandeling van de angststoornis is afhankelijk van de ernst. Psychotherapie met medicatie is vaak nodig bij traumatische angststoornissen. Bij iemand met een fobie is het belangrijk om de angst te overwinnen, vaak wordt hiervoor gedragstherapie gebruikt. Iemand met paniekaanvallen wordt op onverwachte momenten door de angststoornis overvallen. Vaak helpen hier medicijnen die je altijd bij je hebt zodat een aankomende aanval onderdrukt kan worden. Je kunt over een angststoornis heenkomen met de juiste hulp, hier is wel veel geduld en vertrouwen in de hulpverleners voor nodig.

Als je vaak last hebt van wisselende stemmingen dan kan het zijn dat je een bipolaire storing hebt. De stemmingen kunnen van de ene- op de ander minuut overslaan van heel vrolijk naar naargeestig en depressief. Deze wisselende buien kunnen weken aanhouden. Bij de leek staat een bipolaire storing beter...

Stoornissen kunnen in het lichaam van de mens veel schade aanrichten en soms zelf levensgevaarlijke vormen aannemen. Soms ontstaan stoornissen door aandoeningen, aangeboren afwijkingen, bacteriën en virussen. Sommige lichamelijke problemen don we onszelf aan. We kunnen gedwongen worden door onze psyche en soms ook door een ideaalbeeld waar we ons...