Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorontsteking
Een oorontsteking wordt door de meeste mensen als een erg vervelende aandoening beschouwd. In de meeste gevallen kan men deze aandoening vooral bij jonge kinderen aantreffen. Men kan een oorontsteking gemakkelijk herkennen aan de hevige pijn die in het oor wordt ervaren. In de meeste gevallen zal een oorontsteking spontaan genezen binnen zo’n drie dagen maar wanneer de aandoening langer aan blijft houden dan zijn er een aantal verschillende behandelingen mogelijk.

Het oor van een mens is opgebouwd uit de uitwendige gehoorgang, het middenoor en het binnenoor. Door middel van de zogenaamde buis van Eustachius staat het middenoor in verbinding met de neusholte. Het binnenoor is gevuld met een vloeistof terwijl de uitwendige gehoorgang van het middenoor wordt gescheiden door middel van het trommelvlies. Dit trommelvlies vangt trillingen uit de lucht op en brengt deze over op de vloeistof in het binnenoor. Hierdoor worden de trillingen omgezet in signalen welke naar de hersenen worden gestuurd waardoor men geluiden kan horen.

De buis van Eustachius heeft als doel het afvoeren van vocht uit het middenoor. Maar bijvoorbeeld onder invloed van een verkoudheid of griep kan de doorgang worden geblokkeerd waardoor het vocht in het middenoor niet meer naar buiten af kan worden gevoerd. Aanwezige bacteriën kunnen in dat geval naar hartenlust zich vermeerderen en voor een ontsteking in het middenoor zorgen. De druk zal door de toename van vocht in het middenoor gaan stijgen en pijn veroorzaken aan het trommelvlies. In de meeste gevallen zal een dergelijke ontsteking echter weer vanzelf genezen maar, met name bij jonge kinderen, wel een week aan kunnen houden.

De reden dat een oorontsteking met name bij kinderen onder de vijf jaar voorkomt is kan worden gevonden in het feit dat de buis van Eustachius bij een jong kind nog erg kort is en dat deze dus gemakkelijk verstopt kan komen te zitten. Op het moment dat er zich een oorontsteking voordoet heeft men doorgaans naast last van oorpijn ook koorts en een algeheel gevoel van ziek zijn. Maar ook diarree en braken kunnen symptomen ervan zijn. Kinderen kunnen hun eetlust verliezen en erg prikkelbaar zijn.

Door een heleboel mensen wordt oorpijn als één van de meest vervelende en meest pijnlijke aandoeningen gerekend die men zich maar kan bedenken. De pijn die men in het oor ervaart op het ogenblik dat zich daar een ontsteking bevindt is immers vaak niet alleen erg hevig maar kan eveneens...

Bij oorpijn bij een volwassen persoon is er vaak sprake van een ontsteking van de buitenste gehoorgang. De algemene symptomen zijn pijn in het oor, een tijdelijk verlies van het gehoor, jeuk en oorsuizing. In bepaalde gevallen kunnen eveneens een aantal bijverschijnselen ontstaan zoals overgeven, hoge koorts, afscheiding van pus...