Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloed slijm
In ons lichaam bevinden zich veel slijmvliezen, dat we slijm ophoesten en slijm bij de ontlasting hebben is een normaal verschijnsel. Door het ophoesten van slijm maak je de luchtwegen vrij. Slijm bij de ontlasting vergemakkelijkt het transport en de weg naar buiten. Bij het slijm zit soms een beetje bloed. Een klein beetje bloed is meestal niet ernstig, het kan door veel verschillende oorzaken ontstaan. Een klein wondje bij de anus of in de keel kan al een beetje bloed veroorzaken. Het wondje geneest meestal snel en het slijm is weer bloedvrij. Als er een grote hoeveelheid bij het slijm zit dan kan de oorzaak ernstig zijn. Ga altijd naar de huisarts als er veel bloed ontstaat in het slijm of bel meteen een ambulance in noodtoestand.

Ook moet meteen medische hulp ingeroepen worden als iemand na een letstel van buitenaf bloed opspuugt. In dit geval is de kans groot dat er inwendig letstel is ontstaan. Bloed ophoesten kan ook bij vreemde voorwerpen in de longen, wacht niet af maar ga naar de huisarts. Soms hoest men het voorwerp uiteindelijk uit de long maar het moet ook soms verwijdert worden. Een voorwerp in de long kan flinke schade aanbrengen. Als bloed zonder een bekende oorzaak wordt opgehoest bij het slijm dan kunnen er ernstige aandoeningen zijn zoals een longinfarct of longkanker. Ook kan veel bloed bij het slijm een symptoom van hartfalen zijn.

Bloed in het slijm kan ontstaan door luchtweginfecties, dit kan angina in de keel zijn maar ook bijvoorbeeld een longontsteking. Bloed in het slijm bij de ontlasting kan wijzen op lichte aandoeningen zoals aambeien maar ook op maag- en darm aandoeningen zoals maagzweren, of darmkanker. Bij de ontlasting kun je er bijna altijd van uitgaan dat helderrood bloed niet ernstig is maar donker of zwart bloed dit wel kunnen zijn. Ook neemt bij de ontlasting de hoeveelheid slijm toe. Bloed in het slijm mag nooit te lang duren, bij veel bloed mag je nooit afwachten. Bloed in het slijm in combinatie met koorts of pijn is ook een reden om de huisarts te bellen.

Omdat de luchtwegen vol met slijmvliezen zitten is slijm ophoesten over het algemeen een normaal verschijnsel. Zodra men last krijgt van een luchtwegaandoening wordt er meer slijm geproduceerd, het teveel aan slijm verwijderen we door het ophoesten uit ons systeem. Een constante overproductie wijst opeen aandoening in de luchtwegen. Een...