Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorsmeer
Oorsmeer bevindt zich in het voorste gedeelte van het oor. Het oorsmeer bestaat uit huidschilfertjes, haartjes, talg en keratine. Oorsmeer kan nat of droog zijn en is belangrijk voor de gezondheid van de oren. Het oorsmeer mag je alleen uit het zichtbare gedeelte van het oor verwijderen. Door met een wattenstaafje in de gehoorgang te gaan, reinig je het oor niet maar duw je het oorsmeer verder naar achter. Een ophoping van oorsmeer kan problemen veroorzaken zoals slechter horen of ontstekingen. Als de werking van het oor niet wordt verstoord komt het oorsmeer vanzelf naar buiten.

Het oorsmeer heeft een belangrijke beschermingsfactor. Oorsmeer beschermt de oren tegen bacteriën, vuil of vocht. Bovendien is het oorsmeer belangrijk om de gehoorgang soepel te houden zodat deze zijn functie naar behoren kan uitvoeren. Schoonhouden van de oren kun je het beste doen met zuiver water en een puntje van een washandje. Gebruik wattenstaafjes alleen voor de voorste schelp van het oor. Oorsmeeroplossers bestaan er niet, hooguit doen de middelen die je kunt kopen hetzelfde als een druppel slaolie in het oor. Het maakt het oorsmeer soepel waardoor het oor het oorsmeer gemakkelijker kan uitstoten. Daarnaast kunnen de middelen die verkocht worden allergische reacties veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Oorsmeer kan voor problemen zorgen door ophoping, uitdroging of door blokkades die ervoor zorgen dat het oorsmeer niet uitgestoten kan worden door het oor. Oordruppels van de huisarts of een druppeltje slaolie kunnen helpen. Door twee dagen slaolie te druppelen voor je naar de huisarts gaat kan de huisarts je oren meteen uitspuiten als dit nodig mocht zijn. Tevens kan gekeken worden naar de oorzaak voor de ophoping van het oorsmeer. Een ontsteking van de oorsmeerklieren, bepaalde ziekten en zelfs teveel haargroei in het oor kunnen een blokkade vormen. Ook gehoorapparaatjes en zwemdopjes als deze vaak gebruikt worden kunnen het oorsmeer terugduwen in het oor. Oorsmeer is vaak de oorzaak van klachten bij een gehoorapparaat dat niet goed werkt. Soms kan het oor uitspuiten niet en moet je naar de KNO arts, deze maakt het oor microscopisch schoon met speciale oorsmeerhaakjes.

Een oorontsteking kan om verschillende redenen bij het hele ontstaan. De ontsteking kan van binnenuit- of van buitenaf ontstaan. Vaak gaan oorontstekingen vanzelf weer over. In sommige gevallen verandert een oorontsteking in een infectie. Bij een infectie moet je altijd oppassen voor complicaties. Bij een oorontsteking kun je als de...

Sommige mensen hebben dag en nacht last van oorsuizen. De geluiden die men hoort bij oorsuizen kunnen verschillend zijn, hoewel de medici het verklaren als rinkelen in de oren. Afhankelijk of je last hebt van continue oorsuizen of bij tijden kan deze aandoening je kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Door...