Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Pijn op de borst
Pijn op de borst is voor een arts vaak een vage, maar wel ernstige omschrijving bij een klacht. Hoewel pijn op de borst bij veel onschuldige aandoeningen kan voorkomen kan er altijd een ernstige aandoening op de achtergrond liggen, of juist in het verschiet. Pijn op de borst kan bij veel verschillende aandoeningen ontstaan. Veel mensen die pijn op de borst krijgen ervaren dit als angstaanjagend. De angst zorgt vaak voor een bijkomend symptoom als *benauwdheid.

Vaak* is pijn op de borst een uitstralingspijn van andere aandoeningen. De pijn kan op verschillende plaatsen in de borst gevoeld worden. Ook kunnen er verschillende soorten pijnen ontstaan. Je kunt last hebben van een zeurende pijn, felle steken of bijvoorbeeld pijngolven. Pijn op de borst kan al ontstaan door een oppervlakkige ademhaling bij bijvoorbeeld luchtwegaandoeningen. Ook spierkrampen of spierpijn kunnen in de borst gevoeld worden. Krijg je pijn op de borst, kun je niet meer blijven liggen en bevindt de pijn zich aan de linkerzijde met vaak uitstraling naar de arm, bel dan meteen de huisarts. Doe dit ook als bij een heftige pijn op de borst ademhalingsmoeilijkheden ontstaan.

Ga ook altijd naar de huisarts als pijn op de borst niet overgaat of erger wordt. Bij vermoeidheid en pijn op de borst en bij meerdere symptomen zoals koorts. Pijn op de borst is iets anders dan pijnlijke borsten. Deze pijn wordt duidelijk in de borsten gevoeld. Wel kun je pijn in de borst voelen als gevolg van pijnlijke borsten. De pijn kan het gevolg zijn van uitstralingspijnen of uitzaaiing bij bijvoorbeeld gezwellen of ontstekingen. Langdurige pijn op de borst kan veroorzaakt worden door gekneusde ribben, of slechts een gekneusde rib. Ook kan pijn op de borst ontstaan bij een storing in de spijsvertering of in de bloedsomloop. Voor een arts zijn naast de klacht van pijn op de borst, andere symptomen belangrijk om een diagnose te kunnen stellen. Hoewel pijn op de borst altijd van het hart afkomstig kán zijn, is dit veel vaker niet het geval. Ga bij twijfel of onrust altijd naar de huisarts voor een controle.

De meeste vrouwen schrikken enorm als zij een knobbeltje in de borst ontdekken of als er een knobbeltje bij een onderzoek wordt ontdekt. Veel knobbeltjes in de borst kunnen echter ook goedaardig zijn. Sommige knobbeltjes voelen zacht aan en kunnen bewogen worden, andere knobbeltjes lijken op één plaats vast te...