Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Geboortevlekken verwijderen
Bij geboortevlekken wordt in de meeste gevallen gesproken over wijnvlekken en ooievaarsbeten. Beide aandoeningen zijn niet erfelijk. De aandoening ontstaat in de baarmoeder, een kindje wordt geboren met de aanwezigheid van deze geboortevlekken. De oorzaken van beide soorten geboortevlek zijn verschillend. Een ooievaarsbeet wordt veroorzaakt door de haarvaten. Bij wijnvlekken bevindt zich een grote hoeveelheid bloedvaatjes op een plaats in de *huid. Aan* ooievaarsbeten hoeft niets gedaan te worden, deze geboortevlekken verdwijnen vanzelf als het kindje ouder wordt. Jaarlijks worden veel kinderen met een onschuldige ooievaarsbeet geboren. Wijnvlekken treft twee op de duizend kinderen. Hoewel deze geboortevlekken ook vrij onschuldig zijn kunnen ze wel psychische problemen veroorzaken, vooral als deze geboortevlekken zich in het gezicht bevinden.

Bij wijnvlekken is vanzelf verdwijnen niet het geval. Meer kans bestaat er dat de wijnvlekken bij het ouder worden donkerder worden en een ongelijk, verdikt oppervlak gaan vertonen. Zowel ooievaarsbeten als wijnvlekken kunnen overal voorkomen, bij ooievaarsbeten zie je de kleine rode vlek vaak in de nek of in het gezicht vaak rond de ogen, bij wijnvlekken zie je vaak een grote rode vlek in het gezicht en deel van de hals. De kleur kan zowel lichtrood als donkerrood zijn. Op latere leeftijd wordt de vlek vaak paarsachtig van kleur. Veel, vooral meisjes en vrouwen proberen de wijnvlek te verbergen onder make-up. Het nadeel is dat dit slechts een tijdelijke verwijdering *is.

Met* laser kunnen deze geboortevlekken geheel verwijdert worden. Bij het laseren worden de wanden van de extra bloedvaatjes die de wijnvlek veroorzaken verbrand. Het lichaam zelf zorg voor het verwijderen van de beschadigde bloedvaatjes. Afhankelijk van de grote van de geboortevlekken kan het verwijderen wel enige tijd in beslag nemen. Het voordeel is wel dat de oplossing blijvend is. De ooievaarsbeten verbleken vanzelf maar kunnen wel tijdelijk zichtbaar worden bij oplopende emoties. Zodra men weer rustig wordt verdwijnen deze geboortevlekjes weer spontaan. Geboortevlekken komen voor bij jongens en bij meisjes. Wat de reden is dat sommige kinderen met geboortevlekken geboren worden is niet bekend. Er is dus ook niets dat je als aanstaande moeder kunt doen om geboortevlekken te voorkomen.