Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
BMI
Om op een globale wijze te kunnen bepalen of men lijdt aan overgewicht kan er gebruik gemaakt worden van de zogenaamde Body Mass Index, ook wel vaak afgekort als BMI. Deze Body Mass Index kan worden berekend door het lichaamsgewicht in kilo te delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Als enige nadeel kan worden aangegeven dat de BMI geen onderscheid weet te maken tussen het vet- en het spierweefsel dat zich in een lichaam bevindt.

Op het moment dat de uitkomst van de BMI meer dan 25, 0 kilo per vierkante meter bedraagt dan is men zogezegd te zwaar. Is de score echter 30,0 of meer dan heeft men te maken met een overgewicht en bij een score van 40,0 dient men zelfs te spreken van een morbide obesitas oftewel een levensbedreigende vorm van overgewicht. Het lichaamsgewicht is dan zo hoog geworden dat dit fatale gevolgen voor een persoon kan hebben. Hoewel de drempel bij een score van 40,0 is gelegd kan een BMI van 36,0 reeds voor dodelijke effecten hebben voor de desbetreffende persoon. Op het moment dat men een BMI heeft die ligt tussen 18,5 en 25,0 kan men er van uitgaan dat men een goed, en dus een gezond, gewicht heeft. Zodra de score echter lager wordt dan deze ondergrens dan heeft men juist te maken met een ondergewicht, een fenomeen dat eveneens risico’s voor de gezondheid met zich mee kan *brengen.

Hoewel* steeds meer mensen de Body Mass Index gebruiken om erachter te kunnen komen of hun lichaamsgewicht nog gezond is, mag men niet altijd de BMI zien als een exacte graadmeter. Zo kunnen mensen die veel aan sport doen, en dus veel spiermassa opgebouwd kunnen hebben, een hoog BMI hebben terwijl zij wel een gezond vetpercentage hebben. Door het gewicht van de opgebouwde spieren zal namelijk ook het lichaamsgewicht toenemen en daardoor ook het BMI hoger uitvallen terwijl men toch geen gezondheidsrisico’s hierdoor loopt. Het is dus aan te raden om voor nauwkeuriger meting een arts te bezoeken die eveneens een vetmeting uit kan voeren. Pas dan heeft men een exact beeld.

Vetpercentage is een benaming voor het gewichtspercentage dat betrekking heeft op de aanwezige vetten. Met andere woorden het gewicht dat aan vetten aan wordt getroffen ten aanzien van het totale gewicht van een lichaam. Bij een individu met een vetpercentage van 16 procent bestaat dus 16 procent van het totale...

De BMI stamt van oorsprong uit de divergentiestelling en is van origine opgezet om statistieken over groepen mensen te kunnen verkrijgen en dus niet, zoals vandaag de dag gebeurt om ermee eventueel over- of ondergewicht van individuele personen mee te kunnen bepalen. De exacte waarden van de BMI...