Een fysiologische zoutoplossing, dikwijls ook tot fysiologisch zout genoemd, is een oplossing van 8 gram keukenzout (waarvan de scheikundige formule NaCl is) in één liter water. De osmotische waarde van een dergelijke oplossing staat gelijk aan die van de weefsels in het lichaam. Met behulp van een dun slangetje wordt vervolgens het vet dat zich op heeft gelost uit het lichaam weggezogen. De arts zal daarbij vaak wat prikkende bewegingen moeten maken om het vet op een eenvoudige manier los te krijgen en op te kunnen zuigen. De substantie die zo uit het lichaam gehaald wordt is gelige van kleur maar kan eveneens een beetje rood gekleurd zijn door bloed dat mee is gezogen.
De delen van het menselijk lichaam waar men liposuctie als techniek toe kan passen zijn onder andere de heupen, de billen, de bovenbenen en de bovenarmen. Het meest fraaie resultaat bij het uitvoeren van liposuctie kan men verkrijgen door een arts te kiezen waarvan men weet dat hij, of zij, voldoende ervaring te heeft met deze techniek. Gedurende het uitvoeren van de liposuctie dient men er echter goed voor te waken dat er geen onderhuids gelegen bloedvaten en/of zenuwen worden beschadigd.
Voordat een arts liposuctie uit gaat voeren zullen er de nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen. Zo zal de patiënt gedesinfecteerd worden en alles instrumenten die worden gebruikt eveneens steriel worden gemaakt. Verder zullen de arts, en diens assistenten, hun persoonlijke hygiëne zo optimaal als mogelijk uitvoeren. Ondanks al dit soort goede voorzorgsmaatregelen kunnen er door het uitvoeren van liposuctie in bepaalde gevallen toch nog verschillende complicaties optreden. Er kunnen bijvoorbeeld nabloedingen ontstaan of zelfs een infectie optreden.