De methode van Montignac richt zich op goede combinaties van vetten, eiwitten en koolhydraten. Het dieet is om die reden dan ook geen afslankkuur waarbij men in korte tijd al resultaat zal boeken maar welke zal moeten leiden tot een volledige en blijvende verandering in het eet- en leefpatroon. Men moet leren om op een bewustere manier met voedsel om te gaan en de juiste combinaties te maken bij het samenstellen van maaltijden.
Het Montignac-dieet bestaat uit een tweetal verschillende fases. Gedurende de eerste fase mogen enkel maaltijden worden genuttigd waarin koolhydraten worden gecombineerd met vetten of eiwitten. Daardoor worden er dan overtollig kilo’s en gifstoffen afgevoerd uit het lichaam.
In de tweede fase van het dieet is er weer wat meer ruimte voor voedingsmiddelen welke tijdens de eerste fase niet waren toegestaan. Deze fase is bedoeld om het gewicht op peil te kunnen houden en zal voor een blijvend effect voor de rest van het leven vol moeten worden gehouden. Behalve een volledige verandering in het eetpatroon, wordt het doen aan voldoende lichaamsbeweging sterk aangeraden wanneer men besloten heeft het Montignac-dieet te gaan volgen.
Op het moment dat men het Montignac-dieet volgt wil dit overigens niet zeggen dat men niet lekker meer mag eten. Zo kan het voorkomen dat men biefstuk met orde wijn mag nuttigen met daarna slagroom als dessert. Om deze reden wordt het Montignac-dieet ook dikwijls een pretdieet genoemd. Wanneer men dit dieet volgt heeft men zelfs nog meer vrijheden dan bijvoorbeeld bij het dieet van Atkins. Dit wordt dan ook als voordeel gezien, nadeel is echter dat men eerst een boek goed moet hebben gelezen voordat men kan beginnen met het volgen van het Montignac-dieet.