Gemiddeld bevat de voeding van mensen in westerse landen meer eiwit dan men daadwerkelijk nodig heeft. Zo nu en dan een keer geen vlees, of minder vlees, eten is dus heel goed mogelijk. En het milieu gaat daar ook nog eens behoorlijk van op vooruit. Van alle producten die rijk zijn aan eiwit zijn de noten, peulvruchten, (grotendeels) plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers, tempé en tahoe het meest vriendelijk ten aanzien van het milieu. Maar ook overige kant-en-klare vleesvervangers hebben slechts een lage milieubelasting, maar vleesvervangers met veel kaas, of die gebaseerd zijn op melk, hebben minstens zoveel milieubelasting als vlees (en soms zelfs nog meer) tot gevolg.
De consument koopt om diverse redenen alternatieven voor vlees. Iemand wil bijvoorbeeld rekening houden met het milieu. Deze persoon doet er verstandig aan om vlees of vleesvervangers (de eiwitcomponent wel te verstaan) bewust te kiezen.
Plantaardige bronnen van eiwit zoals soja- en granenburgers, tempé, tahoe, noten en peulvruchten, zijn een alternatief dat vriendelijk is voor het klimaat. De productie van dergelijke vleesvervangers kost immers minder energie, fosfaat en stikstof. Dit is gunstig voor het milieu omdat deze beperkt beschikbaar zijn. Verder is het gebruik van water- en land lager en kleven er niet de nadelen aan van veehouderij.
Vaker vleesvervangers gebruiken helpt het milieu te ontzien. Maar toch ligt het niet zo simpel: vleesvervangers zijn niet in alle gevallen beter voor het milieu dan vlees. Quorn en tofu staan net zoals noten, peulvruchten en (grotendeels) plantaardige kant-en-klare vleesvervangers gezamenlijk op een eerste plaats wanneer het om milieuvriendelijke eiwitbronnen gaat. Op een tweede plaats komen kippen-, kalkoenvlees, eieren en vleesvervangers op basis van zuivel.
De meeste impact op het milieu hebben kaas, varkens-, kalfs-, lams- en rundvlees. Kant-en-klare vleesvervangers zijn dikwijls vervaardigd van graan, soja of schimmels. De productie hiervan kost veel minder energie, water, land en grondstoffen dan de productie van vlees.