Diëten kunnen dan ook als een vorm van behandeling dienen bij een uiteenlopend scala aan ziekten, zoals onder andere bij: diabetes mellitus type 1 en type 2. Hierbij worden de koolhydraten regelmatig verdeeld over een dag, waarbij er een dieet dat beperkt is in verzadigd vet aan zal worden geraden. Bij een aandoening als coeliakie moeten patiënten een gluten-vrij dieet volgen (gluten zijn een bestandsdeel van tarwe, rogge, haver en gerst). Met name bij kinderen is het in zo’n situatie vaak niet eenvoudig om genoeg alternatieven te vinden. Hierbij dient een dieet volwaardig te blijven maar tevens de voeding aantrekkelijk te maken. Verder zal een diëtist(e) helpen te diagnosticeren bij allergieën. Men gaat dan op zoek naar voedingsmiddelen die specifieke klachten veroorzaken. Hier dient eveneens het dieet volwaardig te zijn. Verder kan een diëtist algemene adviezen geven over gezonde eet- en leefgewoonten.
In Vlaanderen is sinds het jaar 1997 de titel van voedingsdeskundige-diëtist beschermd. Enkel diegene die tenminste het diploma gegradueerde in de voedings- en dieetleer heeft weten te behalen, of het diploma professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde, mag zich voedingsdeskundige-diëtist(e) noemen. Diëtisten kunnen niet alleen een zelfstandige praktijk hebben maar ook in loondienst werken, zoals onder andere in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen gebeurt, maar eveneens in voedingsmiddelenbedrijven, cateringbedrijven en bij fabrikanten van bereide maaltijden in dienst zijn.
In een groot deel van alle gevallen komen mensen bij een dietist€ terecht nadat zij gezondheidsklachten hebben gekregen of de kans daarop aanzienlijk is verhoogd door bijvoorbeeld een onder- of overgewicht.
Als groot voordeel van...