Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Maagpijn
Veel mensen klagen regelmatig over maagpijn. Men heeft het dan met name over pijn boven in de maag. Maagpijn kan om verschillende redenen ontstaan, vaak is het een tijdelijk ongemak dat vanzelf weer overgaat. Maagpijn is iets anders dan krampen in de maag, bij krampen heb je het gevoel dat je maag wordt samengetrokken, dit veroorzaakt overigens ook pijn in de maag. Pijn in de maag kan een acute vorm hebben, een chronische vorm of er kunnen maagpijn aanvallen ontstaan. Veel mensen krijgen last van maagpijn na te veel- of te vet eten. Men beschrijft dit ook wel als een klem gegeten gevoel in de maag.

Maagpijn kan ontstaan door een allergische reactie op voeding. Er zijn ook medicijnen die maagpijn kunnen veroorzaken. De maag is een onderdeel van het spijsverteringssysteem, is de oorzaak van de maagpijn een lichamelijke aandoening dan zullen er naast de maagpijn meestal ook andere symptomen optreden die met de maagpijn in verband kunnen worden gebracht. Verschillende aandoeningen kunnen ontstaan door een storing in de spijsvertering, dit kan uitstralingspijnen naar de maag veroorzaken.

Normaal gesproken verdwijnt maagpijn na een- tot zeven dagen, blijft de maagpijn aanhouden dan kan er een aandoening zijn ontstaan die maagpijn veroorzaakt. Acute maagpijn treedt op bij een acute aandoening zoals bij een maagperforatie. Bij een chronische maagpijn kan een maagzweer de maagpijn veroorzaken. Heb je problemen met slikken, verlies je gewicht zonder dieet of heb je last van uitstralingspijnen van de maag naar de armen, rug- of kaken, maak dan een afspraak met de huisarts voor verder onderzoek. Veel mensen nemen pijnstillers tegen maagpijn. Houdt er rekening mee dat je deze niet eindeloos kunt nemen zonder verdere schade aan te richten. Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde zelfhulpmiddelen zoals ibuprofen. Neemt de maagpijn toe bel dan onmiddellijk de huisarts. Lees altijd de bijsluiters en volg de aanwijzingen op. Helpen paracetamol en dergelijke niet om de pijn te verzachten bel dan de huisarts. Neem ook contact op met de huisarts als aanhoudende of acute maagpijn gepaard gaat met braken en koorts, doe dit zeker als er bloed bij het braaksel zit.

Bij maagkrampen kunnen de symptomen per mens verschillend zijn of verschillend ervaren worden. Sommige mensen raken gewend aan maagkrampen na het eten of na bijvoorbeeld een avondje stappen. De maagkrampen kunnen echter een waarschuwing zijn dat je verkeerd bezig bent. Gewenning van maagkrampen kan iemand uiteindelijk fataal worden. Na een...

De maag is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Er zijn verschillende oorzaken die maagkrampen kunnen veroorzaken, maar daarnaast kunnen maagkrampen ook een symptoom zijn dat er iets niet goed functioneert in de spijsvertering. Hierdoor kunnen maagkrampen ook de oorzaak worden voor aandoeningen elders in het lichaam. Maagkrampen ontstaan vaak...