Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Urineweginfectie
In de nierkelk wordt de voorurine verzameld. Tussen de nieren en de blaas bevindt zich een klep die ervoor zorgt dat de afvalstoffen niet terug kunnen gaan naar de nierkelk. Vanaf dat de urine in de urinewegen terecht komt is deze dus steriel. Daarnaast zijn de urinewegen voorzien van slijmvliezen die de urinewegen moeten beschermen tegen urineweginfectie. Toch vinden er tussen de nieren en de blaas urineweginfecties plaats. Er zijn verschillende oorzaken voor de diverse urineweginfecties. Een urineweginfectie kan optreden door invloeden van binnen- en van buitenaf.

Een urineweginfectie kan via de bloedbaan ontstaan. Vindt de urineweginfectie plaats aan de nieren dan wordt deze vaak pas laat ontdekt. Een infectie aan de andere delen van de urineweg worden daarentegen vooral door de pijn die ontstaat juist snel ontdekt. De gevolgen van een urineweginfectie kunnen als deze niet tijdig ontdekt en behandeld worden enorm zijn. De urineweg zorgt voor de zuivering van het lichaam. Door een urineweginfectie wordt de zuivering verstoort en kunnen afvalstoffen *achterblijven.

Via* bijvoorbeeld seksueel contact kunnen bacteriƫn, virussen of parasieten overgebracht worden. De pijnlijkste infectie die meestal door uitbreiding van een urineweginfectie kan ontstaan is de infectie van de urineleider. De uitbreiding bij de urineleider infectie kan afkomstig zijn van een ontsteking bij de nieren of een ontsteking van de blaas. Deze infectie duurt vaak langer dan een blaasontsteking omdat de afvoer van de urine uit de urineleider langer duurt.

Urineweginfecties kunnen ontstaan door geslachtsziekten. Bij een chlamydia kan er een urinekanaal infectie optreden. Bij mannen zijn de symptomen milder, er pijn en drang tot plassen ontstaan en soms pus aan de uitgang. Bij vrouwen kan vernauwing optreden omdat de wand van de plasbuis kan verdikken waardoor zich abcessen kunnen vormen. Er kunnen fistels ontstaan en plassen doet pijn. De meest milde vorm van een urineweginfectie is de blaasontsteking, mits tijdig gesignaleerd kan deze urineweginfectie snel en eenvoudig behandeld worden. Een blaasontsteking kenmerkt zich door pijn in de onderbuik en bij het plassen. Soms zit er bloed in de urine. Bij de meeste urineweginfecties is pijnbestrijding de enige behandeling. Bij ernstige urineweginfecties wordt een antibioticakuur voorgeschreven.

De symptomen bij een urineweginfectie zijn afhankelijk van de oorzaak en de plaats in de urineweg waar de infectie plaatsvindt. Een infectie van het urinekanaal is vaak een zeer pijnlijke vorm. Men zich behoorlijk ziek voelen. Er is pijn bij het plassen en de meeste mensen hebben koorts. Bij een...