Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Maagzweer
Een maagzweer (ulcus ventriculi oftewel ulcus pepticum) is een zweer die zich in de wand van de maag bevindt. Het slijmvlies is in zo’n geval beschadigd en door de inwerking van maagzuur, verterende enzymen en in bepaalde situaties ook van de bacterie Helicobacter pylori, geneest een dergelijke wond niet *goed.

Prikkelende* stoffen zoals pijnstillers (van de soort NSAID’s) en alcoholische dranken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een maagzweer. De combinatie met bloedverdunners of prednisolon zal de kans op verergering van de maagzweer of het ontstaan van maagbloedingen vergroten. Onder normale omstandigheden is de wand van de maag door het beschermende maagslijmvlies hiertegen bestand. Roken en het eten van niet voldoende fruit wordt ook geassocieerd met een verhoogde kans op het ontstaan van een maagzweer.

Behalve pijn komen in het geval van een maagzweer klachten voor zoals: veeloprispingen, zuurbrand, een trage stoelgang en speekselvloed. Verder kunnen personen die lijden aan een maagzweer sommige stoffen, zoals bijvoorbeeld koffie, alcohol en scherpe kruiden dikwijls niet goed verdragen.

In het verleden werd een maagzweer met langdurige papdiëten en verschillende soorten maagoperaties behandeld. Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw zijn er echter een aantal geneesmiddelen ontwikkeld die een ware revolutie teweeg hebben weten te brengen in de behandeling van de aandoeningen die gerelateerd zijn aan het maagzuur. Door dergelijke geneesmiddelen slaat de balans tussen verdere aantasting van de maagwand en de natuurlijke tendens tot genezing dikwijls snel naar de juiste zijde door. Maagoperaties zijn vandaag de dag dan ook erg zeldzaam geworden wanneer men last heeft van een maagzweer.

Indien er bij een aangetoonde maagzweer eveneens sprake is van een infectie met de bacterie helicobacter pylori kan men deze bacterie vaak in de maag uitroeien met de zogenaamde. Tripeltherapie. Dit wil zeggen dat men voor de duur van één week een maagzuurremmer en twee verschillende antibiotica dient te slikken. Dikwijls is men dan permanent genezen van de maagzweer.

Een ernstige complicatie die op kan treden, welke voorheen wel maar heden ten dage nauwelijks meer waar wordt genomen is het doorbreken naar de buikholte, wat een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben.

Bij de maagzweer behandeling wordt in de eerste instantie onderzocht naar de oorzaak van de maagzweer. De behandeling wordt voor een groot deel hierop aangepast. Wel worden altijd de bacillen bestreden die verantwoordelijk zijn voor de maagzweer. Kom je bij de eerste tekenen van een maagzweer al bij de huisarts...

Een maagzweer kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak liggen ontstekingen aan de basis van een maagzweer. Door een ontsteking in het maagslijmvlies ontstaat een zwakke plek. Het maagzuur dat door de maag zelf wordt aangemaakt kan de maagwand beschadigen als de bescherming van het maagslijmvlies is verzwakt. Deze beschadiging kan...